İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

Değerli inekle Blog Okuyucuları, hepinize sevgi ve selamlar! Ben inekle sözel ders öğretmeni Efe Alaşalvaroğlu. Bu yazımda sizlere 2018 yılında İstanbul Üniversitesinden ayrılarak farklı bir üniversite haline gelen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan bahsedeceğim. İçinde bulunduğumuz tercih döneminde de işinize yarayacağını düşündüğüm bu bilgiler, umarım sizler için kılavuz niteliği görür. Girişimizi yaptığımıza göre hadi, başlayalım!

1453 yılında İstanbul’un fethiyle birlikte Darülfunun adıyla eğitime başlayan bugünkü İstanbul Üniversitesi; artan öğrenci nüfusu ve beraberinde işlerin aksaması gibi sebepler gerekçe gösterilerek 2018’de bölünerek yeni bir üniversite olan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa kuruldu. Günümüzde tercih döneminde aday öğrencilerin sıklıkla İÜ ile İÜ-C’yi aynı kurumlar zannetmesi yaşanan en büyük yanılgılardan biridir. İstanbul Üniversitesi, kendisinden bölünen yeni üniversiteye bazı fakültelerini vermiş ve eskiden İstanbul Üniversitesine ait bu fakülteler, yaşanan bölünmeyle artık İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’ya ait birer fakülte olmuşlardır. Bunlardan en ses getireni de Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesidir.

Tercih döneminde öğrencilerin soracağı soruları ben de sizler gibi düşündüm, doyurucu bir yazı hazırladım. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, yeni kurulan bir üniversite olmasına karşın nitelikli eğitim kadrosu, düzgün işleyişli sistemi ve 1453’den gelen kurum kültürü ile mevcudiyetine en az hasarla devam ettiğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Birçok akademisyenin İstanbul Üniversitesinden devam etmesi, öğrenci profilinin nitelikli oluşu, marka olan ismi ile hâlen tercih listelerinin ilk sıralarında kendisine yer bulmaktadır. Merkez yerleşkesinin Avcılar’da son derece merkezi konumda bulunduğu bu üniversite, himayesinde aktif olan 10 fakültenin yanında 2 tane de kurulma aşamasında olan fakültesi ile her geçen gün ileriye adım atmaktadır. Özellikle araştırma üniversitesi olması dolayısıyla öğrencilerine de çok çeşitli imkanlar sunan üniversitede bireyler, kendilerini geliştirmek için her türlü akademik faaliyeti yürütmek adına teşvik bulabilmektedirler. İşin akademik boyutunu bir kenara bırakıp sosyal olarak sizleri nelerin beklediği hakkında soru işaretleriniz varsa bu kısma geçebiliriz. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da sizleri sosyal olarak da doyurucu bir ortam bekliyor. Hemen hemen her yerleşkesinde basketbol, voleybol, futbol gibi takım sporu alanları; bunların yanında bireysel kullanımlarınıza olanak sağlayan fitness salonundan yüzme havuzuna kadar birçok faaliyeti yerleşkelerde gerçekleştirme şansınız bulunmakta. Bunun dışında gerek fakültelerin özel gerekse genel ve herkesin katılabildiği birçok kulüp bulunmakta. Üstelik bu kulüplerin neredeyse tamamı aktif ve yoğun katılımlarla etkin olarak kullanılmaktalar. Bir diğer unutulmaması gereken husus ise elbette İstanbul’da olduğunuz…

Eğer Büyükçekmece yerleşkesinde değilseniz kalan birçok yerleşkenin şehrin merkezine yakın ve ulaşım bakımından kolay olduğunu söyleyebilirim. Bu da İstanbul’un sayısız nimetinden yararlanıp üniversite hayatınızı renklendirebileceğiniz anlamını taşıyor. Yerleşkelerde çıkan kaliteli ve ucuz yemeklerden tutun da akademisyen – öğrenci arasındaki sağlıklı iletişime kadar kaliteli bir ortamda olduğunuzu hissedeceksiniz. Bu husus yakın zamanda birçok bölümün MÜDEK, EPDAD gibi saygın kurumlar tarafından akredite edilmesiyle de tescillenmiştir. Son yapılan “Dünyanın En Etkili Üniversiteleri” listesinde de Türkiye’deki üniversiteler arasında 14; dünyadaki üniversiteler arasında 601-800 bandında yer alarak rüşdünü defaatle ispat etmiştir.


Yazımda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa hakkında bilinmeyenleri, sizleri nelerin ve nasıl bir ortamın/kurumun beklediğini paylaştım. Sorularınız, düşünce ve görüşleriniz için her zaman müsaitim. Umarım sizler adına yararlı bir yazı olmuştur. 🙂

Efe Alaşalvaroğlu

05.08.2023

Leave a Comment