Kendini Geliştirmek İçin 7 Pratik Yöntem

Hayatınızı daha iyileştirmek her zaman büyük bir atılım ilgili olmayacaktır. Sürekli üzerinizde çalışabileceğiniz bir şeydir. Her ne kadar hayatınızdaki öncelikler arasında kendinizi geliştirmek arka sıralarda bulunsa bile birkaç dakikanızı ayırarak bunu başarabilirsiniz.

Kendinizi geliştirmek istiyor, inanıyorsanız öncelikle ne yapmanız gerektiğini bileceksiniz, bilmek zorundasınız. İnsan sürekli kendini nasıl geliştireceğini düşünür durur. Kendini geliştirmek için birçok yöntemleri dener durur. Şahsım olarak farklı bir yol izlemenizi düşüneceğim. En azından denenmiş ve test edilmiş yöntemlerle buluşmanızı sağlamak istiyorum.

1-    Her gün Kitap Okumalısın

Kitaplarla aranız nasıl bilmiyorum ama onları seven insanlardan olmalısın. Kitap sizlerin ufkunuzu genişletecek, bilginizi artıracak ve iyi bir konuşma olanağı sağlayabilir. Bunlar sadece iyi yönlerinden birkaçı. Kitap faydalanmanızın sınırsız yolları vardır. Özellikle gelişen teknolojimizle insanlar için daha kolaydır, internet aracılığıyla e-kitaplara ulaşabilirsiniz. Okuduğunuz kitaplar sizlerin yaşamına, toplum ilişkilerinize etki mutlaka edecektir. Tabi öğreneceğiniz bilgiler asla göz ardı edilemez.

Kendini Geliştirmek en kolay şekilde nasıl mümkün
Kendini Geliştirmek en kolay şekilde nasıl mümkün

Bilgi her ne kadar evrensel gibi gözükse bile bilgiyi işlemek son derece öznel bir durumdur. Hele ki kitap okuma alışkanlığı kazandığınızda, sizleri başarıya götürecek en önemli dostunuzdur. Alışkanlıklarınız artarsa güçlü bir insan olursunuz. Bu nedenle bu konuda dikkatli olmalısınız. Örneğin, not etmek bir alışkanlıktır.

2-    Yeni Bir Dil Öğrenmelisin

Yeni bir dil sizlerin hem iş, okul vb. birçok alanda işinize yarayacak, sizleri diğer kişilerden daha kültürlü ve bilgili gösterebilecektir. Hem başka ulusların kültürünü, dilini, toplumunu öğrenmiş olursunuz. Bunun yanında en önemlisi onlar gibi düşünür ve anlaşabilirsiniz. Dil öğrenmek bir çaba işidir, her gün tekrarlamalı ve azimli kalmalısınız. Gözünüzde büyütmenize hiç gerek yoktur. Günümüz teknolojisiyle bu dil bilginizi daha kolay elde edebileceksiniz, kendinize güvenin.

3-    Yeni Bir Hobi Kazanmalısın

Kendini geliştirmek istiyorsan her zaman favori hobilerinin dışına çıkmalısın. Buna cesaret etmelisin. Öğrenebileceğin yeni şeyleri keşfetmeli, bunlar hakkında bilgili olmalısın. Olmanı sağlayacaktır. Keşfetmek insanı daha zinde tutar, olaylara daha yakından yaklaşır veyahut gördüğü yeri aklında canlandırır. Keşfetmeyen insan her zaman olaylara “keşke” gözüyle bakacaktır. Bunlardan biri olmamalısın .

4-    Yeni Kurslara Eğitimlere Gitmelisin

Kendini Geliştirmek Kolay Bir Şekilde Nasıl Yapılır
Kendini Geliştirmek Kolay Bir Şekilde Nasıl Yapılır

Gideceğin kurs fark etmiyor, önemli olan insanlarla etkileşimde olmak ve sevdiğin bir konu hakkında daha üst düzey bilgiye sahip olmak ve onun hakkında ustalaşmak. Her zaman keşfetmek sizlere iyi statü kazandıracaktır. Bunu keşfetmeli ve cesaret etmelisin. Çeşitli dil kurslarına, atölyelere, sanat kurslarına, diksiyon kurslarına katılıp kelime hazneni ve konuşmanı çok etkili hale getirebilirsin.

5-    Korkularının Üstesinden Gelmelisin

Herkesin kendine has korkuları elbette vardır. Ne olacağından, belirsizlikten korkarız, toplum önünde konuşmaktan, fikir vermekten, risk almaktan korkarız. Bunlar elbette olacaktır. Korku insanı zinde tutar örneğin, tarihteki her büyük komutanın başarısının arkasındaki temel korkudur. Evet korku her komutan bir şeylerini kaybetmekten korkmuştur, kimisi vatanını, ordusunu, onurunu, şöhretini kaybetmekten korkmuştur ama kimileri bunlar sayesinde güçlenmiştir. Cesaret edip bunların üstesinden gelmelisin hayat bu korkuları kafaya takmayacak kadar kısa, her anını buna göre şekillendirmelisin. Sürekli kendi rahatlık bölgende kalırsan ileriye doğru gidemezsin, durmak demek geriye gidiyorsun demektir. Bu alandan çık zamanına ve hayatına sahip çık.

6-    Yeteneklerini Geliştirmeye Özen Göstermelisin

Bir alanda kendini geliştirmeye odaklanırsan o alanda ne kadar ustalaştığını göreceksin. Kimimiz birçok alanda kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz, evet çalışmalıyız. Ne kadar alanda gelişirsek o kadar statüsü yüksek bir kişiliğe sahip olacağız. Belki çok yetenekli birisi olabilirsin ama aralarından bir tanesini en iyi şekilde gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip değilsen gelişim açısından bir anlamı olmayacaktır. Her zaman bir şeyde tam ustalaşmaya çalış, hiç yoktan garantin olarak kalacaktır. Örneğin, ben bir makale ve roman yazarıyım ve sürekli olarak araştırma ve yazma becerilerimi geliştirmek durumundayım. Sen neleri geliştirmek durumundasın?

7-    Erken Kalkma Alışkanlığın Edinmelisin

Kendini geliştirmek istiyorsan en önemlisi erken kalkmalısın. Tüm başarılı insanların ortak özellikleri erken kalkmalarıdır. Herkesin 24 saati var kimileri 5 kimileri 4 saat uyur. Hiçbir başarılı insan 8-10 saat uyumaz, sınırlarının dışına çıkmalısın. Zamanını iyi değerlendirmek, planlarını etkileşime sokmak için diğerlerinden önde olmalısın. Bu da erken kalkarak olacaktır. Bu sayede erken kalkarak sabahları kitap okuyabilir, dil çalışabilir, derslerinde eksik kaldıysan tamamlayabilir vb. birçok alanda kendine ekstra zaman ayırıp statünü geliştirebilirsin. Sabah erken kalkarak hayatında neler değişeceğinin farkına varacaksın, kesinlikle denemelisin. Böyle rutinlerle devam edersen 1-2 yıl sonra kendini bile tanımakta zorlanacaksın, bu rutin gün boyu dinç kalmanı sağlayacaktır.

Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.

Leave a Comment