Kimi Zeki Kimi Zalim Dünyayı Değiştiren Liderler

Dünya tarihine olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen pek çok lider bulunmaktadır. Ciddi askeri güçlere hükmeden bu liderler hüküm sürdükleri dönemlerde pek çok milletin üzerine korku salmışlardır.

1. Büyük İskender

Büyük İskender

Büyük İskender ya da İngilizce adıyla Alexander The Great, 20 yaşında Makedon Kralı olmuş liderdir. Tarihe adını fetihleri ile yazdırmış bu lideri dünya üzerinde duymamış insan yoktur. M.Ö. 376 tarihinde tahta geçen Büyük İskender sadece 10 yıl içinde Yunanistan’dan başlayarak Hindistan’a kadar uzanan, dönemin en büyük imparatorluklarından birine hükmediyordu.

Büyük İskender hayatı boyunca girdiği hiçbir muharebede yenilmemiştir. Bileği bükülemeyen bu lider bu nedenle tarihin en iyi komutanı olarak kabul edilmektedir. Dönemin şartları ile kıyaslandığında bu kadar büyük bir ulus imparatorluğu oluşturarak son derece geniş toprakları fethetmek ve yönetmek ancak bir dâhinin yapabileceği bir iştir.

2. Cengiz Han

Cengiz Han

Türk tarihin açısından önemi bulunan generallerden biri de Cengiz Han’dır. Cengiz han 1206 tarihinde Orta Asya’daki Türk ve Moğol kabilelerini bir araya getirerek Moğol İmparatorluğunu kurmuştur. Bu devlet günümüzde kadar yıkılmadan gelmiştir.

Kurduğu imparatorluk en güçlü zamanlarında dünya tarihinde en geniş sınırlara ulaşmış 2. imparatorluk unvanını kazanmıştır. Cengiz han son derece kısa sürede çok büyük toprakları fethetmiştir. Bazı insanların gözünde zalim olarak bilinen bu liderin son derece zeki ve güçlü bir komutan olduğuna şüphe yoktur.

3. Julius Caesar

Julius Caesar

Dünya üzerinde genç yaşlı herkesin bildiği liderlerden biri de Julius Caesar’dır. Caesar son derece zeki ve hırslı bir liderdi. Bu özellikleri onu bahsedilmeye değer yapsa da tarihe etki eden pek çok icraatı sebebiyle birçok kişi tarafından tanınmaktadır. Roma halkı tarafından Galya üzerine yaptığı seferler ile ün kazanan Caesar daha sonra kendini Roma Diktatörü ilan ettirmiştir.

Caesar’ın günümüzü bile etkileyen icraatlarından biri de kendi icat ettiği takvimidir. Uzun yıllar jülyen takvimi olarak bilinen bu takvim günümüzdeki güneş takviminin de çok benzer bir temelidir. Buna ek olarak İngilizcede Jully olarak belirtilen temmuz ayına bu isim Caesar’ın doğduğu ay olduğu için verilmiştir.

Leave a Comment