Kitap Okumak Psikolojik Açıdan Yararlı mı? Zararlı mı?

Kitap okumak hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak sayısız faydaları vardır. İnsanlara bu kadar faydası dokunsa da aslında her insanın kitap okuma amacı farklıdır. Kimileri yalnızca bilgi edinmek için kitap okur. Bu yüzden roman ve öykü tarzı kitaplardan uzak dururlar. Çünkü onların aradıkları sadece ham bilgidir.

Bir de genelde sadece öykü ve roman okuyan bir tayfa vardır. Bunların içinde çeşitli sebeplerle okumak isteyen vardır. Kimisi zaman öldürmek için okur, kimisi okuma hızını arttırmak için okur. Bazıları normal yaşamlarında yaşayamadıkları deneyimleri hissetmek için okur, böylelikle hayata baktıkları perspektif genişler. Yeri gelirler Birinci Dünya Savaşı’na katılırlar bu sayede, yeri gelir kimsenin göremeyeceği aşklar yaşarlar. Şahsen ben de kendimi bu gruba dâhil edebilirim. Fakat sadece kurgu kitapları okunması taraftarı değilim. İnsan biraz da felsefe, din ya da bilim gibi alanlarda doğrudan bilgi almalıdır.

Tek Tür Kitap Okumak

Kitap Okumak zararlı mı
Kitap Okumak zararlı mı

Kimi insanlar kitap okurken de tek bir türe bağlı kalarak yanlışa düşerler. Hâlbuki tek türde kitap okumak sadece o alandaki bilgi birikiminizi arttırır. Bu kötü bir şey değildir ancak insan yeri gelince Dostoyevski de okumalıdır Freud’u da. Halk arasında klasikler diye bir tabir vardır. Evet, insan bunlara da göz atmalıdır. En azından sağlam bir okuyucu olmak adına unutulmaz yazarların en az bir eserini okumalıdır.

İşin ilginç tarafı kitap okumanın onca katkılarını görmesine rağmen kimileri kurgu kitaplarını okumanın doğru olduğunu düşünmüyor. Onlara göre zaten bu kitapların çoğu otantiktir ve insandaki şu son yüzyılda doğru düzgün kullanamadığı hayal gücünü öldürür. Bu görüşe katılmıyorum çünkü kitap dünyasına sadece bu pencereden bakmak, Küçük Prens ya da Suç ve Ceza gibi başyapıtlara hakaret olur. Bu düşünce sadece kitapların düşsel dünyasını basite indirgemektir.

Bunun da kimseye faydası yoktur. Bana kalırsa insan geçmişine ait kitapları okumalı, onları derinlemesine incelemelidir. Büyük bir yazar olma hayali de yoksa insanın muhakkak kitap okumalı. Onları rehber almalı. Fakat günümüzde görüyorum da çoğu insan özgün olma çabasındalar. Hâlbuki insan geçmişiyle beslenmelidir. Geçmişinden tamamen kopması mümkün değildir. Ve tamamen özgün olma çabası boşunadır. Bu yüzden insan geçmişine dönüp bakmalı, eskilerin filmleri seyredilmeli, kitapları okunmalı ya da müzikleri dinlenmeli; kısacası o zamanlara ait şeyleri tüketmelidir. Geçmişten bağımsız olma beyhudedir.

Kitap Okumanın Katkıları

Kitap Okumak
Kitap Okumak

Kitap okumanın katkıları sadece bu saydığım şeylerle sınırlı değildir. İnsan kitapları sağlık açısından da okumalıdır. Farkında olmasak da kitap okumak ruh halimizi değiştirir, hormonları etkiler ve çeşitli yollarla vücudu etkiler. Yani kısacası kitap sadece zihinsel bir süreçler ilerleyen bir şey değil, bedene ve ruha doğrudan etki ettiği zamanlar da olur.

Çoğunlukla kitaplar bize bir şey katmaz gibi görünür, etkisini çabuk yitirir. Hatta bazen okuduğumuz kitabı aran uzun bir zaman geçince unuturuz ve sonra yıllar sonra görünce kitabı görünce ilk defa görmüş gibi tepki veririz. Fakat kitaplar biraz yemekler gibidir. Yemek yerken de sadece sofradayken yemeğin tadını çıkartırız ve sofradan kalktıktan sonra vakti gelince bağırsak sistemleri harekete geçer ve vücuttan atılırlar. Ama yediğimiz şeyler vücudu tamamen terk eder mi? Elbette, hayır. Aksine biz farkında olmadan vücudumuzun her yerine yayılırlar, etkilerini gösterirler. Kitaplarda bir bakıma böyledir: insan bir kitabı unutacağını bile bile okusa da o fark etmeden okuduğu kitap, zihnine, kelime dağarcığına, dimağına, aklına, beynine işlenir.

İşte böyledir kitap okumak. Faydası yok gibi dursa da, zaman içinde sizi bambaşka bir insana dönüştüren bir potansiyele sahiptir ve sayısız güzellikler sunar hayatınıza.

Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.

Leave a Comment