Leonardo Da Vinci: Resim, Heykel ve Mühendislik!

Leonardo Da Vinci, rönesans döneminde çığır açmış ve dönemin şekillenmesinde önemli bir yer kazanmış mucit ve dehadır. Resim, heykel, mühendislik, müzik, bilim ve anatomi gibi birçok farklı alanda çalışmaları bulunan İtalyan asıllı Leonardo di ser Piero da Vinci’nin en bilinen eserleri arasında Mona Lisa, Son Akşam Yemeği, Salvator Mundi sayılabilir.

Da Vinci, 15 Nisan 1452’de İtalya’nın Floransa kentindeki Vinci kasabasında doğdu ve 14 yaşına kadar Milano’da yaşadı. Evlilik dışı bir çocuk olduğu için okula gidemedi ve bir süre Andrea del Verrocchio isimli ünlü heykeltıraşın yanında çırak olarak çalıştı. Anne ve babasını kaybettikten sonra 1482 yılında Milano’ya yerleşti. Burada yaptığı ilk iş, Kayalıklar Madonnası tablosuydu. Diğer bir yandan da kent festivallerinde kullanılmak üzere dekor ve kostümler tasarladı. Bunları yaparken de askeri mühendis ve mimar olarak çalışarak uçan makineler ve silah yapımında kendini geliştirdi. Yaptığı incelemeler sonucunda anatomiye olan ilgisi arttı ve 1480’li yıllarda anatomi ve fizyoloji konusunda çalışmalara başladı.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci

Çalıştığı atölyesinde kil modeller ve kalıplar hazırladı ancak o dönemde savaş başladığı için heykel yapamadı. Bilinen eskiz çalışmalarından bazıları Arno Manzarası ve Meryem’e Müjde’dir. 1480’li yılların ortalarında envaitürlü bilimsel çizimler yaptı ve hayal gücünün sınırlarını aşan çalışmalarda bulundu. Askeri teçhizatlar ve makineler tasarlayarak teknolojik icatlar için atölye inşa etti.

1499 yılında Fransa’da iktidar değiştiğinden, Leonardo için Floransa’ya geri dönüş yolculuğu başladı. Dönüşünde birçok kente uğradı. Osmanlı İmparatorluğu’nda Fatih Sultan Mehmet’in oğlu 2.Bayezid’in himayesinde askeri mühendis olarak çalışmaya başladığı bir dönem de olmuştu. Bu dönemde Haliç üzerine bir köprü yapmak istediğini bir mektup yazarak dönemin padişahına bildirdi. Ancak projesini çizmiş olmasına rağmen kabul edilmedi.

Mühendislik Çalışmaları

1500’lü yıllarda farklı alanlara yönelerek General Cesare Borgia’nın baş askeri mimarı ve mühendisi olarak hizmet vermeye başladı. Askeri stratejilerde kullanılmak üzere topografik çizimler gerçekleştirmek için Toskana ve Umbria kentlerini gezdi.

Bu gezintilerden 3 yıl sonra Floransa’ya dönerek burada Mona Lisa tablosunun yapımına başladı. Bu sırada dönemin büyük sanatçılarından Michelangelo Buonarroti ve Raffaello ile taşıntı. Mona Lisa eserine hayran kalan Raffaello da bu tablo üzerinde çalıştı. Floransa hükümeti, konak salonunun duvarlarında kullanılmak üzere Anghiari Savaşını anlatan bir resim yapmasını istedi. Bu resim Michelangelo’nun Cascino Savaşı konulu resmiyle birlikte sergilenecekti ancak iki resim de bitirilemedi.

Tekrar Milano’ya dönen Leonardo, kentteki Fransız yönetici Charles d’Amboise ile çalışmaya başladı. Bu zamanlarda, “Kayalıklar Madonnası” adlı eserinde değişiklikler yaparak bu eserinin ikinci versiyonunu ortaya çıkardı. Tüm bunları yaparken mimarlığa da devam etti. Hayatının son yıllarında çizimlere ağırlık vererek tufan konulu çizimler yapmaya başlamıştır. 1518’de ise hastalık sebebiyle yatağa düşerek bundan 1 yıl sonra vefat etmiştir.

Leave a Comment