Öğrendiklerimizi Neden Unuturuz?
Günlerce çalışıp öğrendiğimiz konular sınavdan çıktığımızda aklımızdan gidebiliyor, kısa süre önce keyifle okuduğumuz kitabın konusunu, eşyalarımızı nereye koyduğumuzu çabucak unutabiliyoruz. Bütün bunlar pek çoğumuzun muzdarip olduğu problemlerden. Peki neden bu kadar çabuk unutuyoruz?
Edindiğimiz bilgileri temel olarak iki yerde depoladığımızı söyleyebiliriz: Kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek. Beynimiz; günlük hayatımızda karşılaştığımız onca veri ve onca bilgiyi işlerken kapasitesini daha iyi kullanmak için kısa sürelik zihnimizde tutmamız gereken bilgileri ‘’kısa süreli bellek’’ te, işimize gerçekten yarayacağını, öğrenmesi gerektiğine kanaat getirdiği bilgileri ise ‘’uzun süreli bellek’’ te tutuyor. Dolayısıyla, edindiğimiz bilgileri uzun süre aklımızda tutmak istediğimizde zihnimizi edindiğimiz bilginin gerekli, önemli bilgiler olduğu konusunda ikna etmemiz gerekmekte. Peki bunu nasıl başarabiliriz?
1.Görselleştirmek
Edindiğimiz bilgileri çeşitli şekillerde görselleştirmek, öğrendiklerimizi uzun süreli hatırlamak ve hatta kalıcı hale getirmekte etkili ve keyifli yollardan biri. Öğrendiklerimizi zihnimizde hayal ederek, komik versiyonlarını oluşturarak bu yöntemi kullanabiliriz.
2. Hikayeleştirmek
Öğrendiğimiz bilgileri özellikle birbirinden bağımsız olduklarında aklımızda tutmak gerçekten çok zor olabiliyor. Hafıza yarışmalarında da kullanılan bu yöntemde; öğrenilen bilgiler birbiri ile bağdaştırılarak bir hikaye uyduruluyor. Hikayeleştirme yöntemi, bilhassa sözel dersler veya dil öğrenmede etkili olsa da günlük hayatta alışveriş listesinden hatırlamakta zorlandığınız genel kültür bilgilerine kadar özellikle sözel alanlar olmak üzere pek çok farklı bilgiyi hatırlamakta kullanılabilir.
3. Öğrenileni Anlatmak
Çalışmalara göre öğrendiklerimizi aklımızda uzun süre boyunca tutmanın en etkili yöntemlerinden biri de öğrendiklerimizi anlatmak. Öğrendiğimiz bilgileri olabildiğince sade, öz hale getirerek sindiriyoruz. Bu aşamada öğrenilen konuya dair zorlandığımız veya atladığımız bölümleri tekrar gözden geçirip konuyu en iyi olduğunu düşündüğümüz şekilde birine veya kendimize anlatıyoruz. ‘’ Feynman Tekniği’’ olarak da adlandırılan bu yöntem, oldukça etkili olduğu düşünülen öğrenme tekniklerinden biri.
4. Hatırlamaya Çalışmak
Sık sık test veya bulmaca çözüyorsanız bu yöntemin etkililiğini tecrübe etmiş olabilirsiniz. Bu yöntemde edindiğimiz bilgileri sık sık hatırlamaya, zihnimize getirmeye çalıştığımız için beynimiz bu bilgilerin gerçekten bizler için yararlı olduğuna ikna olup onları ‘’uzun süreli belleğimiz’’ e aktarır, biz de bu bilgileri uzun süre hatırlarız. Dolayısıyla başta da belirttiğimiz üzere, öğrendiklerimize dair sık sık testler, bulmacalar çözmek özellikle akademik hayatımızda oldukça faydalı olacaktır.
Edindiğimiz bilgileri uzun süre boyu hatırlamak için belirttiğimiz yöntemler ve uzmanlarca faydalı bulunan farklı diğer yöntemlerin yanı sıra, sağlıklı beslenmek, kaliteli uyku ve egzersiz yapmanın önemini göz ardı etmemek gerekiyor. Sağlıklı bir günlük rutinin ardından belirttiğimiz yöntemleri deneyerek öğrendiğiniz bilgilerin uzun süre zihninizde kalmasını sağlayabilirsiniz. İlerleyen yazılarda görüşmek üzere!
Berfin Gamze Deniz
01.02.2022