Öğretmenin Öğrenci Başarısına Etkisi

Sevgili okuyucular, bu yazımızda öğretmenin öğrencinin başarısındaki etkisi ne olduğu üzerinde duracağız. Öğrencinin öğretmenle tanışması ana sınıfında başlar. Ana sınıfındaki öğrencinin gözünde öğretmen asla hata yapmayan, her şeyin doğrusunu bilen rol modeldir. Öğrenci ana sınıfında öğretmenden; sevgi, şefkat, güven duygularını doğru şekilde alabilirse okulu sever eğer alamazsa okula gitmemek için hep ağlama eğiliminde olur.

Free Sınıf İçinde Kahverengi Sandalyelerde Oturan çocuklar Stock Photo

İlkokul ve ortaokul yıllarında yine öğretmenin etkisi büyüktür. Bu kademede yine güven duygusu çok önemlidir. Öğrenci öğretmene güveniyorsa kendini güvende hisseder ve derste etkin bir öğrenme ortamı gerçekleşir eğer güvenmiyorsa kendini ifade etmekte zorlanabilir, soru sormaktan çekinebilir. Bu dönemde öğretmenin rolü öğrencinin gözünde çok büyüktür. Ebeveynlerinden çok öğretmenlerinin dediklerine inanma eğilimindedirler. Liseye geçen öğrenciler ilkokul ve ortaokuldaki kadar öğretmenin etkisinde kalmazlar ama yine de öğretmenin rolü küçümsenemeyecek kadar büyüktür.

Free Kuru Silme Tahtasında Yazan Gri Blazer Giyen Kadın Stock Photo

Öğretmenle iyi iletişimi olan öğrencinin derslere katılma ve ödevlerini yapma olasılığı artar aynı zamanda okula gitme isteği de artar. Öğretmenle olan bağı sayesinde olumlu davranışları yapma eğiliminde olur. Lise son sınıf olduklarında kaygı oranları çok arttığı için öğrenci bu dönemde öğretmenin desteğine çok ihtiyaç duyar. Öğretmenin burada yapması gereken öğrencinin kaygı seviyesini düşürmek için öğrencinin zorlandığı konularda ona destek olması aynı zamanda öğrenciyle iyi bir iletişim kurarak sınav kaygısının öğrencinin gözünde azalmasını sağlayıp daha verimli ders çalışmasını sağlamaktır. Öğretmenin de etkisiyle öğrencinin kaygı düzeyi düştüğünde derslerine daha iyi odaklanabilir. Bu sayede derslerdeki başarısı artıp hedeflediği üniversiteye gitme olasılığı artabilir. Gördüğünüz gibi öğretmenin iyi tutumları öğrencinin eğitim hayatını çok olumlu etkilemektedir.

 Leyla Erdoğan 

  08.07.2022                                                                                                                       

Leave a Comment