Özel Eğitim Alanında Uzman Öğretici Olmak

Merhaba Sevgili İnekle Öğrencisi,

Bugün sana özel eğitim alanında uzman öğretici olma hakkında bilgi vereceğim. İki yıl önce sınıf öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Üniversitede okurken özel eğitime merak saldım. Özel gereksinimli bireylerin dünyasına girmek, onlara ufak dokunuşlar yapmak ideallerim arasında hep vardı. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde özel eğitim alan öğretmenleri tüm modüllere katılıyor, okul öncesi öğretmenleri ve çocuk gelişim uzmanları sınırlı sayıda modüllerde ders verebiliyor. Ülkemizde özel eğitim alan öğretmenleri sınırlı sayıda, birçoğu da devlet kadrosunda çalışmakta. Bundan dolayı Milli Eğitim Bakanlığı belli dönemlerde sınıf öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği ve çocuk gelişim lisans mezunlarını 240 saatlik eğitime ve ardından sınava tabii tutarak onlara özel eğitim alanında uzman öğretici sertifikası veriyor. Bu sertifika sayesinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde kursu başarı ile bitirenler tüm modül derslerine girebilme hakkı kazanıyor.

adam, aile, analiz etmek içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Üniversiteden mezun olduktan kısa bir süre sonra MEB sözünü ettiğim kursu açacağını duyurdu. Burada önemli olan bir durum var. Kursa her isteyen gidemiyor. Öncelikle bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile orada çalışma koşulu ile sözleşme yapıyorsunuz. Her kurumun bir öğretmen gönderme hakkı var. Ülkemizde bu kursa çok sayıda başvuru yapan kurumlar olduğu için sistem açıldığı zaman en hızlı başvuru yapanlar kursa katılmaya hak kazanıyor. Kurs hafta içi her gün 09.00-16.00 saatleri arasında oluyor. Devamsızlık hakkı çok az. Kursta tüm özel gereksinimli bireylerin modülleri hakkında bilgi veriliyor. Kurs bitiminde ise sınav yapılıyor. Sınavda barajı geçen kursiyere sertifika veriliyor.

gerçek destek - down sendromu stok fotoğraflar ve resimler

Artık MEB bu kursu online olarak yapıyor. Yukarıda bahsettiğim süreçler aynı, kursa başvurmak için yine bir kurumla çalışılacağına dair sözleşme yapılması yine bir sınava girilmesi yine barajın geçilmesi gerekiyor.

pencereden dışarı bakan küçük çocuk - otizim stok fotoğraflar ve resimler

Elbette dört yıl özel gereksinimli bireyler için eğitim alan ile bir ay eğitim alan bir öğretmenin bilgisi aynı olmuyor. Bilgi, deneyim çok kıymetli. Sertifika alınsa bile her an kişinin kendini geliştirmesi, alanyazın taraması yapması, birçok özel gereksinimli birey görerek deneyim kazanması çok önemli.

sevimli çocuk özel sınıf odasındaki masada otururken mektup yazma ihtiyacı - otizim stok fotoğraflar ve resimler

Özel gereksinimli bireyin kalbine dokunmak, aileye umut olmak, ufacık değişimlerin inanılmaz keyif vermesi… Özel eğitime ilginiz varsa mesleğinize ek olarak bir alanda daha uzmanlaşmak isterseniz bu kursu değerlendirmenizi öneririm.

Sena İnanç

17.08.2021