Okulda Beslenme: Okulda Beslenme En Doğru Nasıl Yapılır?
Öğrenci beslenme, çocuğun okul ortamındaki işleyişinin önemli bir konusudur. Okulda yemek yemek diğerlerinin yanı sıra aşağıdakileri de etkiler: Konsantrasyona, refaha etki eder ve çocuğun doğru beslenme alışkanlıklarını şekillendirir. Öğrenme ve bilgi edinme süreci vücuttan çok fazla enerji gerektirir ve bu enerjinin düzenli olarak sağlanması gerekir. Bu nedenle okullarda beslenmenin sağlanması çok önemlidir. Okul yılı başlarken ebeveynlerin okulda çocuk beslenmesinin en önemli yönleriyle tanışması önemlidir.
Okulda yemek servisi
Yemek şirketi tarafından sağlanan beslenme, eğitim sistemindeki çocuk ve ergenlere yönelik diğer beslenme biçimleriyle aynı düzenleme ve standartlara tabidir. Okulun yiyecek-içecek hizmeti kullanması durumunda, yiyecek içecek şirketinin Ülkemizde halihazırda yürürlükte olan öneriler ve mevzuat hükümlerine uygun olarak beslenme sağlamakla yükümlü olması önemlidir. Ayrıca tercihen 5-10 günlük bir süre için bir menü sunması gerekir.
Menü – beslenme uygulamasının gerekli bir unsuru
Okul yemeklerinin uygulanmasıyla ilgili bir başka husus da, bir menünün yiyecek içecek sağlayıcısı, yani okul kantinini işleten bir acente, bir yiyecek içecek şirketi veya okul tarafından işletilen bir kantin tarafından sağlanması meselesidir. Okulda ağırlıklı olarak öğle yemekleri servis edilmektedir. Ancak bu durum, catering firmasının ilgili kişilere bu yemeği içeren bir menü sunma yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Ebeveynlere sunulan menü şunları içermelidir:
Ebeveynin evde yemek planlayabilmesi için tercihen haftalık veya iki haftalık bir süre boyunca beslenme için planlanan öğünler ve yemekler hakkında bilgi;
İkinci kahvaltı – önemli bir okul yemeği
Kahvaltı bir öğrenci için doğru beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Çocuğun vücudu, gün boyunca harcadığı düzenli bir enerji kaynağına ihtiyaç duyar. Öğün araları çok uzunsa kan şekerinde belirgin bir düşüş olabilir. Bu, konsantre olma yeteneğini ve fiziksel performansı azaltır ve sinirliliği artırır. Yemekler 3-4 saatte bir yenilmelidir. Bir öğrencinin ilk öğün dışında önemli bir öğünü de okulda yediği ikinci kahvaltıdır. Çoğu zaman öğrenciler bu yemeği evden getirirler. Bu yüzden besleyici olduğundan emin olmaya değer. İkinci kahvaltı büyük bir öğün değildir, çocuğun günlük enerji ihtiyacının %10-15’ini karşılamalıdır. Tamamen besleyici olması ve çocuğa tüm besinleri sağlaması önemlidir.
İkinci kahvaltı şunları içermelidir:
- Tam tahıllı tahıl ürünleri – bunlar ikinci kahvaltının önemli bileşenleridir. Tam tahıllı tahıl ürünleri yemek yeterli miktarda enerji, B vitamini, mineral ve lif sağlar. Kepekli veya graham ekmeği servis etmek en iyisidir.
- Meyve ve sebzeler – ikinci kahvaltı da dahil olmak üzere her çocuğun yemeğine dahil edilmelidir. Havuç çubukları, biber, alabaş dilimleri, turp, marul yaprakları, hindiba gibi yıkanmış, soyulmuş ve doğranmış sebzeleri okula servis etmek en iyisidir. Mevsim meyvelerini dahil etmeye değer.
- Protein ürünleri – tercih edilen ikinci kahvaltılar şunlardır: fırında et, baklagil ezmesi, yumurta, fındık.
- Süt ve süt ürünleri – bunlar kemik kütlesinin ve dişlerin uygun şekilde büyümesini sağlayan en iyi kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca protein sağlarlar. İkinci kahvaltıda ise beyaz peynir, süzme peynir, bir dilim kaşar peyniri, yoğurt, kefir yer almalıdır.
- İçecekler – ikinci kahvaltınızı tamamlayacak en iyi içecek sudur. Çeşitlilik sağlamak için su, limon, nane, portakal veya zencefil gibi çeşitli katkı maddeleri ile zenginleştirilebilir.
Merak ettiğiniz konuları mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirmelisiniz.