ÖSYM’nin Sormayı Sevdiği Eserler ve Yazarlarımız: Tevfik Fikret 

Bugüne dek yapılmış sınavlarda karşımıza çıkan eserler, Türk Edebiyatı’nın en iyi örnekleri kabul edilen eserlerdir. Hem edebi eser arayışındaki arkadaşlarımız için hem de ÖSYM’nin önem verdiği yazarları merak eden öğrencilerimiz için derledik. Bu yazımızdaki konuğumuz Tevfik Fikret, iyi okumalar. 😊


Tevfik Fikret: Servet-i Fünun’un Önderi!


Tevfik Fikret, Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden biridir. Hayatı boyunca birçok önemli eser kaleme almış ve Modern Türk Edebiyatı’nın oluşmasına büyük katkılar sağlamıştır. Servet-i Fünun dergisinin başında bulunması sebebiyle döneminin en ses getiren edebiyatçılarındandır diyebiliriz. Peki ÖSYM, koca bir dönemin en önemli isminden hangi eserleri bilmenizi istiyor? 


Rübab-ı Şikeste


1896 yılında kaleme alınmış olan, Tevfik Fikret’in ilk şiir kitabı olan Rübab-ı Şikeste, döneminin edebiyatında yeni bir dönem başlatmıştır. “Kırık Saz” anlamına gelen eserde, Fikret’in acı dolu yaşam öyküsüne ve toplumun sıkıntılarına dair şiirler yer alır.

Haluk’un Defteri


İstanbul’daki bir ilkokul öğrencisinin günlükleri üzerinden, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki eğitim sistemi, toplumsal yapısı ve modernleşme buhranlarının eleştirildiği bu eser, Tevfik Fikret’in en önemli eserlerinden biridir.

Tarih-i Kadim


Tevfik Fikret’in, İslamiyet öncesi Türk tarihine dair yazdığı bu eser, Türk edebiyatında bir ilk olarak kabul edilir. Fikret’in tarih bilgisini şiirsel bir dille aktardığı kitap, Türk edebiyatının tarih konulu ilk şiir kitabıdır.

Şermin


Tevfik Fikret’in ilk tiyatro eseri olan Şermin, aşk ve toplumsal baskılar altındaki izdivaç konusunu ele alır ve dönem aydınlarına yakışır şekilde bir eleştiri ortaya koyar.
Eserdeki sürprizleri bozmadan kısaca konuyu anlatmak gerekirse, İstanbul’da bir ailenin kızı olan Şermin, ailesinin isteği dışında bir başka adamla evlenmek zorunda kalır ve olaylar gelişmeye başlar, diyebiliriz.

Evet, kısaca ÖSYM’nin Tevfik Fikret hakkında sorduğu eserleri tanımış olduk. Bundan sonrası, bol bol tekrar etmek ve sınavda karşınıza çıkarsa blogumuzdaki bu gönderinin aklınıza gelmesi olacak. 🙂

Egemen Bilim

05.03.2023

Leave a Comment