Öz Farkındalık Nasıl Kazanılır?

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları, ben inekle öğretmenlerinden Mert. Bugün sizlere nasıl öz farkındalık kazanabileceğimizden bahsedeceğim.

Öz farkındalık; kişinin kendi düşünceleri, duyguları, davranışları ve yaşam deneyimleri hakkında derin bir anlayışa sahip olması ve bu anlayışı aktif bir şekilde kullanması anlamına gelir. Öz farkındalık, bir kişinin kendini tanıma sürecini ifade eder.

Öz farkındalık kazanmak, bilinçli bir çaba gerektiren bir süreçtir ve herkes için farklı bir yol izlenebilir. İşte öz farkındalığınızı geliştirmeye yardımcı olacak bazı adımlar:

1. Meditasyon: Meditasyon egzersizleri, kişinin kendi düşüncelerini ve duygusal tepkilerini gözlemlemesini sağlar. Düzenli olarak minimum 5 dakika nefes meditasyonu yapmanızı öneririm. Nefese odaklanmak anda kalmamıza yardımcı olur. Dün geride kaldı, gelecek de bilinmez önemli olan anı yaşamak.

2. Günlük Tutmak: Günlük tutmak; duygularınızı, düşüncelerinizi ve duygusal tepkilerinizi gözlemlemeyi öğretir. Günlük tutarken önereceğim bir husus ise, gün içinde yeni öğrendiğiniz bilgileri veya deneyimleri de not etmeniz olacaktır. Bunu devamlı olarak yapmak, öğrendiğiniz yeni bilgilerin de kalıcılığını arttıracaktır. Aralıklı tekrarlarla günlüğünüzü okumak hem yeni öğrendiğiniz şeylerin kalıcılığını arttırır hem de kendinizi gözlemleme fırsatı yakalamanıza olanak sağlar. Kendinizi tanıdıkça öz farkındalığınız da artmış olacak.

3. Kendinize Sorular Sorma: Kendinize soru sorarak düşünmeye başlayın. Örneğin, “Gerçekten ne iş yapmak istiyorum?”, “Neden şu an üzgün hissediyorum?”, “İçinde bulunduğum durumu en iyi nasıl yönetebilirim?” gibi sorular sorarak içsel düşünce ve duygularınızı anlamaya çalışın.

4. Ders Almak: Ortalama insanlar kendi hatalarından ders alır. Ancak zeki insanlar başkalarının hatalarından ders alır. Yaşadığımız hayatta her konuda deneyim sahibi olamayabiliriz. Bu yüzden çevremizdeki insanların yaptığı hatalardan da ders çıkarmalıyız. Böylece hem öz farkındalığımız artmış olur hem de çevremiz konusunda daha duyarlı oluruz.

5. Kendini Kabul Etme: Kendimizi sürekli eleştirip yerden yere vurmak yerine, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz. Evet, kusurlarımız ve zayıf yönlerimiz bulunabilir. Bu yönlerimizi kabul etmek daha derin bir öz farkındalık geliştirmemize yardımcı olabilir. Herkes biriciktir. Herkesin mutlaka üstüne düşmesi gereken önemli bir yeteneği vardır. Zayıflıklarımız üzerine odaklanmak yerine başarılarımız ve artılarımız üzerine odaklanmalıyız.

6. Şükür: Her sabah veya akşam, bu yazıyı okuyan herkese, şükredecekleri 5 şeyi bir deftere yazmalarını öneriyorum. Mesela; ben 2 elim olduğu için şükrediyorum. Ben her sabah uyandığımda etrafı görebildiğim için şükrediyorum. Ben ailem olduğu için şükrediyorum. Ben sağlık problemim olmadığı için şükrediyorum. Ben yürüyebildiğim için şükrediyorum. Sağlık gerçekten büyük bir nimet ve değeri kaybedilince daha da iyi anlaşılıyor. Şükrettikçe elinizdeki şeylerin değerinin farkında olursunuz. Bu farkındalıkla beraber her gün daha da mutlu hissetmeye başlarsınız. Unutmayın taşı delen şey suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir. Süreklilik size mutluluk getirecek.

Bu yazımda size öz farkındalığımızı nasıl arttırabileceğimizden bahsettim. Öz farkındalık sabır ve sürekli çaba gerektiren bir süreçtir. Kendinizi daha iyi anladıkça, yaşamınızda daha bilinçli yaşamınızda daha bilinçli ve sağlıklı kararlar alabileceksiniz. Kişisel gelişiminiz üzerinde olumlu etkiler göreceksiniz.

Sonraki yazılarda görüşmek üzere sevgili inekle Blog Okurları. Esen kalın.

Mert Turhan Güçlü

30.09.2023

Leave a Comment