ODTÜ’de Fizik Okumak | Avantajlar | Öğretmenler

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik bölümü öğrencisi olan Saliha Billur Kaya, bugün bizlere Orta Doğu Teknik Üniversitesini ve Fizik bölümünü tanıtacak. Aynı zamanda inekle’nin öğretmenlerinden olan Saliha, okulu ve bölümü hakkında bilgilendirme yaptığı videosu da inekle’nin Youtube kanalında “Üniversite Deneyim Röportajları” klasöründe yer almaktadır. Fizik bölümü hakkında öğrenmek istediklerinin hepsi bu videoda.

Fizik Bölümü Nedir?

Fizik bölümü; en temel bilim dalı olan fizik biliminin, insanların doğayı, fiziği, madde kavramını, enerjileri, evreni, dünyayı, yıldızları, galaksileri, atom, atom altı parçacıkları gibi konular üzerinde araştırmalar, deneyler ve gözlemler yapan akademik bir disiplindir.

Fizik bölümünde eğitim görmek isteyen öğrencilerde fizik, matematik, kimya bilim dallarına ilgili ve meraklı olması gereken özelliklerdendir. Fizik bölümüne başlamadan önce matematik ve fizik derslerinde başarılı olmaları, üniversitedeki eğitim hayatlarına büyük katkı sağlar.

Fizik bölümü fen fakültelerine bağlıdır. Fizik bölümünde eğitimenler, öğrencilere bilimsel olarak konuları deneyler ve gözlemler eşliğinde, anlatmayı ve öğretmeyi amaçlar.

Fizik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Fizik bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Toplam 240 kredi ile mezun olunur. Lisans eğitimini başarıyla bitiren kişilere ‘’Fizikçi’’ unvanı verilir.

Fizik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fizik bölümünde öğrenciler, teorik dersler dışında birçok uygulamalı derslere sahiptirler. Uygulamalı dersler ile gözlemleme, deney yapma, araştırma ve tecrübe etme imkanları vardır.

  • Fizik Laboratuvarı,
  • Genel Kimya,
  • Genel Matematik,
  • Dalgalar ve Optik,
  • Diferansiyel Denklemler,
  • Termodinamik,
  • Modern Fizik,
  • Kuantum Fiziği,
  • Teorik Mekanik,
  • Atom ve Molekül Fiziği.

Fizik bölümünden başarıyla mezun olan kişiler gelecekteki meslek hayatlarında bilim insanı, araştırmacı, fizikçi gibi unvanlarla yer alabilirler. Öğretmenlik sertifikasını eline alan fizik bölümü mezunları tercih etmeleri durumunda akademisyenlik ve öğretmenlik mesleklerini de tercih edebilirler. Eğitmen olmak için kamu veya özel kuruluşlara başvurabilirler;Bilim İnsanı,Akademisyen,Fizik Öğretmenliği,Fen Bilgisi Öğretmenliği,Araştırma Görevlisi,Uzay Bilimcisi,Enerji Sistemleri Bilimcisi,

Gibi farklı sıfatlarla kariyerlerine devam edebilirler.

Fizik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Fizik bilimi üzerine çalışmalar gerçekleştirirken, geçmişte gerçekleştirilmiş olan çalışmalara katkı sağlamaktır.

Fizik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Fizik bölümünden mezun kişilerin yönelebilecekleri az sayıda alan bulunmaktadır, gerekli belgeleri almaları halinde, öğretmenlik yapabilirler, bunu dışında bilim insanlığı ve araştırma mesleğini seçebilirler. Fizikçiler tercihlerine göre kamu veya özel sektörlerde kendilerine yer bulabilirler. Kamuda, devlete bağlı enerji kurumları ve bakanlıkların yönettikleri şirketlerde çalışabilirler.

inekle Ekibi

24.09.2021