Psikoloji ve Tarih

Psikoloji, kelime anlamıyla “ruh bilgisi” anlamına gelmektedir. Psikolojinin ana hususu, bireyin ruhsal hayatlar, insan ve hayvan davranışlarını inceleyerek akabinde davranışlar hakkında tahminlerde bulunmaktır. Makalemizde inceleyeceğimiz Psikolojinin Tarih bilimindeki yeri hususuna bakıldığında ise Söz konusu iki bilimin aralarında bir bağ olduğunu görüyoruz. Zira ikisinin de ana merkezinde bilhassa insan bulunmaktadır. Aşağıda bu iki bilimin ilişkisini beş maddede açıklayacağız.

Herhangi bir toplumun tarihi araştırılmak istendiğinde söz konusu toplumun bireyleri teker teker incelenmeli ve ortaya bütünlüklü bir sonuç çıkarılmalıdır. Bu incelemede insanların tarihi görüşleri, atalarını ve onların tesirindeki olayları, geçmişten günümüze gelen inançları, kinleri, savaşları ve barışları, bunlara bağlı olarak ise günümüzdeki bakış açısını öğrenebiliriz. Söz gelimi, yapılan incelemede bugünden düne inmek için başvurulacak en elzem bilim Psikolojidir.

Psikolojik araştırmalar

Psikoloji ve Tarih
Psikoloji ve Tarih

Psikolojik araştırmalar sonucu devletin hasım olduğu diğer milletleri öğrenebilmek günümüze kadar etkilerini taşıyan halkı incelemek ile mümkündür. Zira halktan insanlar ile inceleme yapıldığında bir olaya, kişiye, topluma veya bir nesneye sebebi bilinen veyahut bilinmeyen bir düşmanlık veya sevgi durumu gözlemlenir ise buradan da tarihi çıkarımlar yapılabilir.

Irkçılık ve üstün görülen toplum gibi düşüncelerin tarihi olayların bir sonucu meydana geldiği unutulmamalıdır. Bir toplum incelendiğinde, başka bir topluma karşı kendini üstün görüyor veyahut ırkçılık duygusu besliyorsa bunun altında yatan bir tarihi süreç vardır elbet. Neticede bu bakımdan toplum psikolojisi incelendiğinde tarihe katkıları mühimdir.

Savaşların insanlardaki tesirleri

Savaşların insanlardaki tesirleri ve yaşanılan sancılı dönemleri o anı yaşamış insanlardan dinlemek, psikolojik incelemeler yapmak, dönemin şartlarını tamamı ile gün yüzüne çıkarır ve söz konusu durum tarih yazımında oldukça kıymetlidir. Zira savaş psikolojisi etkisinden kolay çıkılmaz.

Son olarak da ele alacağımız husus kişi psikolojisinin incelenmesidir. İd, ego ve süper egonun, savunma mekanizmasına direkt olarak etki etmesi sonucu; kişilerin dış siyasette daha şiddet yanlısı ya da daha uzlaşmacı tavırlar sergilemesi direkt olarak tarihe yön verir.

Psikolojinin Tarih bilimindeki yerine temel hususları dikkate alarak değindik. Neticede Psikolojinin mühim rolü hem toplum hem de birey olarak ele alınıp sentezlendiğinde tarihe ve tarih yazımına büyük katkılar sağlar.
Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.

Leave a Comment