Renk Körlüğü/Daltonizm
Vücudumuz bulunan karmaşık yapılı organlardan biri de gözlerimizdir. Anatomik olarak üç tabakadan oluşan gözlerimizde en iç kısımda retina tabakasında fotoreseptörler bulunur. Fotoreseptörler, göze gelen ışığı sinir sistemine iletmekte görevlidir. Işığa duyarlı olan bu hücreler koni ve çubuk olmak üzere iki türdür. Göze gelen ışık kornea ve göz merceğinden geçtikten sonra retina tabakasına ulaşır. Retina tabakasında koni ve çubuk hücrelerinde sinir sistemiyle beyne iletilmek üzere sinyallere dönüştürülür. Beyne gelen bu sinyaller sayesinde görme eylemi gerçekleştirilir.
Renk Körlüğü
Yapılan çalışmalarda çubuk hücrelerinin cisimlerin şekillerini ve siyah- beyaz renkleri ayırt etmeye yaradığı ve gece görmede rol oynadığı gösterilmiştir. Koni hücrelerinin ise görüntüye netlik sağlama ve renkli görmede rol oynadığı gösterilmiştir. Koni hücreleri temelde kırmızı, yeşil, mavi olmak üzere üç renkte özelleşmiştir. Bu koni hücrelerinin eksikliği ya da hasarlanması sonucunda hasta renkleri algılayamaz ya da ayırt edemez. Bu durum ‘Renk Körlüğü’ olarak adlandırılır. Renk körlüğü etkilenen koni hücrelerine göre üçe ayrılabilir
- Kırmızı-yeşil renk körlüğü: Toplumda en sık görülen şeklidir. Hastalar kırmızı ve yeşil rengi ayırt edemezler.
- Mavi-sarı renk körlüğü: İkinci sıklıkta görülür. Sarı ve mavi rengi ayırt etmekte sorun yaşanır.
- Akromatopsi: Nadir görülür. Hastalar hiçbir rengi algılayamazlar. Etrafı siyah beyaz görürler.
Renk körlüğünün tipini ve derecesini tespit etmek için kullanılan pek çok test vardır. En yaygın kullanılan test İshihara testidir. Renk körlüğü testleri; renk körlüğü şüphesi olan kişilere yeterli ışık alan ortamda 35-40 cm uzaklıkta bulunan levhalar gösterilerek yapılır.
Renk körlüğü, genetik olarak kalıtılabildiği gibi travma, enfeksiyon gibi sebeplerle de oluşabilir. X’e bağlı kalıtılan bu hastalık erkeklerde daha sık görülür.
Renk körlüğü ilaçla ya da ameliyatla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Renk körlüğü olan bireyler özel olarak tasarlanmış kontak lensleri kullanarak bu sorunlarını düzeltebilirler.
Ders içerikleri konusunda mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak daha iyi neticeler alabilirsiniz.