Rumeli Hisarı
Osmanlı İmparatorluğu’nun 7. Sultanı olan Fatih Sultan Mehmed Han Hazretleri’nin plan ve projesi olan, aynı zamanda kendi çizimi olan Rumeli Hisarı’nın yapılış amacı, İstanbul’un fethi için İstanbul Boğazının kontörlünü almaktır.
Hisarda toplamda 30 dönümlük araziye inşaa edilmiştir ve 60.000 metrekare alanı kapsar. Hisarın yapımında, yaklaşık olarak 300 usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci ve diğer tayfa çalışmıştır.
Rumeli Hisarı İnşaa
Boğazın kontrolünü rahatça sağlanabilmesi için Fatih Sultan Mehmed, dedesi Yıldırım Bayezid Han’nın inşaa ettirdiği Anadolu Hisarının tam karşısına diktirilmiştir. Böylece İstanbul Boğazı’nın kuzeyinden gelebilecek tüm saldırılar rahatlıkça kontrol altına alınabilecekti.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan bilime en çok önem veren Hünkarlar’dan biri olan Fatih Sultan Mehmed, Hisarıda bir olağanüstü duruma imza atmıştır. Hisardaki kulelerdeki topların karşıdaki gemileri vurması imkansızdı. Fatih Sultan Mehmed bu durum karşısında top mermilerini suyun üzerinde sektirerek gemileri hedef almıştır.
Rumeli Hisarı 1509’da meydana gelen büyük İstanbul Depremi’nde çok büyük hasar almıştır ama büyük bir onarım yapılmıştır.
1746’da ise bir yangına maruz kalmıştır. Bu durum üzerine 3. Selim büyük bir onarım yapılması emrini vermiştir.
Cumhuriyet tarihinde ise Hisarıın kulelerini örten ahşaplar yanmıştır. O dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar bu Hisar’a 1953 yılında onarım yapılmasını istemiştir.
Günümüzdede Rumeli Hisarı’na 2022 yılında başlanan restarasyonlar devam etmektedir.
Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.