Sağlık Yönetimi Bölüm Tanıtımı

Merhaba değerli inekle öğrencisi, velisi ve öğretmeni! Ben İnekle öğretmenlerinden Beste Dipçin, Acıbadem Üniversitesi moleküler biyoloji ve genetik bölümü dördüncü sınıf öğrencisiyim, aynı zamanda sağlık yönetimi bölümünden çift anadal (ÇAP) yapmaktayım. Bu yazımızda tercih döneminde sizlere yardımcı olabilmesi adına sağlık yönetimi bölümünü tanıtacağım.

Sağlık yönetimi bölümü, örgün veya açık öğretimden eğitim alınabilen, eğitim süresi dört yıl olan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) eşit ağırlık puanı/sıralaması ile yerleşilebilen bir lisans bölümüdür. Bu bölüm birçok devlet veya vakıf üniversitesinin bünyesinde bulunmaktadır. Bu üniversitelerin, sağlık yönetimi bölümü örgün lisans eğitimi için yerleştirme tavan ve taban sıralamalarını ve puanlarını Yükseköğretim Kurumları (YÖK) Atlas’ın “Sağlık Yönetimi (Fakülte)” sayfasından inceleyebilirsiniz.

Sağlık yönetimi bölümü genel olarak hastaneler, klinikler, poliklinikler gibi sağlık hizmetlerinin verildiği kurum ve kuruluşlara sağlık konularında bilgi sahibi yöneticiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilere lisans dönemi boyunca temel olarak tıbbi terminoloji, işletme, insan kaynakları, halkla ilişkiler, finans, ekonomi, hukuk, muhasebe, biyoistatistik, etik, pazarlama, mevzuat gibi dersleri sağlık konuları kapsamında (sağlık hukuku, sağlık mevzuatı, sağlık ekonomisi, sağlık hizmetlerinde halk ve ilişkiler vb.) verilmektedir. Bölüm mezunları sağlık yöneticisi unvanını alıp mezun olur.

Mezunlar, hastanelerin insan kaynakları, halkla ilişkiler, hasta kabul, pazarlama, kalite yönetimi, muhasebe vb. gibi bölümlerinde çalışabilirler. Çoğu sağlık yönetimi bölümünde yabancı dil eğitimi de verilerek bölüm mezunlarının ulusal alanlar yanı sıra uluslararası alanlarda da sağlık sektöründe yer almaları amaçlanmaktadır. Eğitim sırasında çoğu üniversite, öğrencilere stajı zorunlu tutarak öğrencilerin sahada deneyim kazanmasını sağlayarak mesleki gelişimlerini desteklemektedir.

Acıbadem Üniversitesi’nde bu zorunlu stajlar Acıbadem Hastaneleri’nin bir veya birkaçında farklı departmanlarda (bölümlerde) yapılmaktadır. Acıbadem Üniversitesi sağlık yönetimi ÇAP programında ise eğitim sırasında sahada görev almak ve staj zorunlu değildir ve ÇAP müfredatında mevcut değildir.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki sayfalara bakabilirsiniz:

https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=10238

https://www.acibadem.edu.tr/akademik/lisans/saglik-bilimleri-fakultesi/bolumler/saglik-yonetimi

https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/turkiye-programlari/acikogretim-sistemindeki-programlar/saglik-yonetimi

https://www.medipol.edu.tr/akademik/fakulteler/saglik-bilimleri-fakultesi/bolumler/saglik-yonetimi

Beste Dipçin

11.08.2023

Leave a Comment