Sayıların Hissinden Hislerin Sayısına

Siz de matematiğin sayılardan ibaret olduğunu düşünenlerden misiniz? Günümüzdeki matematik eğitimi, yapılan ve yapılacak olan etkinlikler, öğretmenlerimizin kalitesi gibi birçok unsuru düşündüğümüz zaman çok da haksız sayılmazsınız.

Sayı hissi ile ilgili net bir tanım yapmak zor ancak ne işe yaradığından bahsetmek tabiki de mümkün. Sayı hissinin ne işe yaradığını bilimsel ifadeleri bir köşeye bırakarak metaforla açıklamak istiyorum. Örneğin hepimiz kimi zaman uzun yolculuklara çıkmışızdır, çeşitli levhalar ve telefon uygulamaları gitmek istediğiniz yere sizi götürmeye çalışsa da hiçbir zaman için yolu avucunuzun içi gibi bildiğiniz yolculuklar kadar rahat geçmez bu tür yolculuklar. İşte sayı hissi denilen şey tam olarak bu uzun yolculukların rahatlığını sağlayan, avucunuzun içi gibi bildiğiniz yollardır. 

Örneğin 14.(0,485) =679 (virgülsüz sonuç) matematiksel işleminde hesap yapmaksızın virgülün kaç basamak solda olması gerektiğini bulabilir misiniz? Bu soru sayı hissini size alt tabakadan yaşatacak tarzda bir sorudur. Bu soruya sayı hissi düşük olan kişilerin verdiği cevaplar genellikle ‘’Virgül 3 basamak solda olmalıdır.’’ şeklindedir. Cevabı veren kişiye neden böyle bir cevap verildiği sorulduğunda ise ‘’ Çünkü çarpılan sayılardan bir tanesinde virgül 3 basamak soldadır.’’ ifadesi karşımıza çıkar. Burada bu cevabı veren kişi 0,485 sayısının aslında 0,5’e çok yakın olduğunu dolayısıyla 14 sayısının yarısının alındığını fark edememekte ve cevabın yaklaşık olarak 7 civarı olacağını düşünememektedir. Sayı hissi gelişmiş bir birey ise bunu çok rahatlıkla düşünerek cevabı ‘’Virgül 2 birim solda olmalıdır.‘’ biçimde ifade edebilmektedir. Görüldüğü üzere sayı hissi matematik ve matematiksel düşünce için olmazsa olmazlardandır.

O halde başka bir sayı hissi sorusu ile sizi baş başa bırakarak size veda edeyim. 20 yaşındaki bir kişinin şimdiye kadar yaklaşık kaç saat yaşadığı hakkında ne söyleyebilirsiniz? İşlem yapmak yasak! 😊

  1. 1.800.000
  2. 18.000.000
  3. 180.000
  4. 18.000

Herkese bol şans…

Emre Kahraman

01.02.2024

Leave a Comment