Sınav Öncesi Son Öneriler

Öncelikle sınava girecek bütün arkadaşların yazdıklarımdan kendilerine uygun buldukları maddeleri iyice inceleyip anladıktan sonra uygulamalarını tavsiye ederim. Sonuçta her öneri herkes üzerinde olumlu etki gösterecek diye bir kaide yoktur.

Sınavdan bir gün önce:

Her zaman belirttiğim gibi; ‘Ders çalışmayı sınavdan bir gün önce bırakın’ önerisi, bir şablon öneridir. Yani herkes için geçerli değildir. Eğer yapı olarak, örneğin lise hayatı boyunca sınavdan bir gün önce çalıştığınız konular ya da çözdüğün sorular sizi paniklettiyse veya kafa karışıklığına sebep olduysa, tabii ki bir gün önce çalışmayı bırakın. Ancak sınavdan 5 dakika önce baktığınız bir formül veya okuduğunuz bir cümle sınavda işinize yarayacaksa, istediğiniz kadar çalışabilirsiniz. Örneğin benim ablam sınav sabahı tam ayakkabılarını bağlarken bana içeriden matematik defterini getirmemi söyleyip, integral formüllerine bir kez daha bakmıştı ve bu sınav sonunda Cerrahpaşa İngilizce Tıp bölümüne girmişti. Haliyle son dakika faydanıza geliyorsa, şu anda da değişen bir şey yok.

Arkadaşlarınızla veya ailenizle sınav üzerine hafif sohbetler dışında derin sohbete girmekten mutlaka kaçının. Örneğin bir arkadaşınız kötümser bir yapıya sahipse, son gün aramalarını meşgule atarak cevaplayın. Ailenizden de bu konuda ısrarcı olanlar olursa başka konulardan bahsetmelerini özellikle rica edin.

Bu vereceğim öneriyi hepiniz uygulamalısınız. Kişiden kişiye değişmesi gibi bir durum söz konusu değil: Bütün multimedya ve sosyal medya araçlarından uzak durun. Bu söylediğime çok dikkat edin. Televizyon, bilgisayar, akıllı telefonlar, Twitter, Facebook vs. hepsinden uzak durun. Çünkü görsel hafıza bulanıklığa çok müsaittir. Yani binlerce kare bilinçaltınızı çok olumsuz etkiler ve karmaşıklığa sebep olur.

Dışarıda yemek yemeyin. Fast food restorantlar dahil olmak üzere dışarıda yemek yemeyin. Evde de daha önce denemediğiniz bir yemeği bir sebzeyi yemeyin. İçinde vücudunuza alerjik gelebilecek bir madde olabilir. Bu yüzden benim şahsi önerim standart bir kahvaltı, günün geri kalanında ise salata veya sebze yemekleri idealdir.

Son olarak uyku konusunda sakın kendinizi zorlamayın. Normal düzeninizin dışına çıkmayın ve kesinlikle uykunuzu getirmesi için ilaç, bilmediğiniz bitki çayları gibi preparatları denemeyin.

Sınav anında:

Öncelikle kolay soruları önce çözün gibi şablon cümleler kullanmayacağım, çünkü hiç biriniz çocuk değilsiniz. Bir soruya kafayı takıp onunla yarım saat uğraşmanın yanlış olduğunu zaten biliyorsunuz. Ancak bir soruda tıkandığınızda veya bir sorudan bir türlü çıkamadığınızda tavsiyem; soruyla ilgili yaptığınız her şeyi silip, baştan başlamanız. Yani yanlış yolda debelenmek yerine tertemiz bir başlangıçla en baştan başlamanızdır.

Bir diğer önerim gerçekten tükendiğinizi hissederseniz kafanızı yavaşça havaya kaldırıp derin nefesler alarak şunu tekrarlamanız: 1 sakinim, 2 sakinim, 3 sakinim. Bu şekilde 10’a kadar sayıp gözlerinizi açıp tekrar sorulara devam etmeniz. Tek sıkıntı bunu yaparken uyuyakalmayın!

Bunu söylememe gerek var mı bilmiyorum ama mutlaka rahat bir kıyafet seçin. Tekrar belirtiyorum; daracık bir pantolon doğru bir seçim değil.

Fizik dersi için İngilizcesi Unit Check, Türkçesi Birim Kontrolü denilen yöntemi uygulayın. Yani bir formül aklınıza gelmediğinde veya emin olamadığınızda Birim Kontrolü dediğimiz metodu kullanın. Örneğin basitçe anlatacak olursak: İvmenin biriminin metre bölü saniye kare olduğunu biliyoruz. Hızı mı zamana böleceğiz, yoksa zamanı mı hıza böleceğiz diye düşünürken; birimleri kontrol ederek buna karar verebiliriz. Eğer zamanı hıza bölersek sonuç saniye kare bölü metre çıkar; demek ki hızı zamana böleceğiz.

Kimya dersinde daha önce defalarca bahsettiğim üzere Organik Kimya bu sınavın belkemiğidir. Ancak bu diğer soruların veya konuların değersiz olduğunu göstermez. Unutmayın her soru önemli.

Biyoloji için ise asla bir ezber dersidir azımsaması yapmayın. Biyoloji ezber dersi olsaydı sayısal bir dal olmazdı. Demek ki sayısal zekanızı ve yorumlama yeteneğinizi konuşturmanız gerek. Bu yüzden her soruyu analizlerle çözmeye çalışın.

Bunlar benim şahsi deneyimlerim ve sizlere önerilerim. Hepinize hakettiğiniz gibi bir sınav diliyorum!

Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı

Leave a Comment