Sınav Senesinde Dinlenmenin Önemi

Merhaba inekle Blog Okuyucuları, ben sayısal ders öğretmeni Selin. Bu yazımda size sınav senesinde hepimizin ihmal ettiği fakat ders çalışmak kadar gerekli olan dinlenmenin önemi ve gerekliliğinden bahsedeceğim.


Birçok öğrenci sınavlara hazırlanırken ne kadar uzun süre ders çalışırsa, saatlerce mola vermeden çalışabilirse o kadar iyi ve faydalı olduğunu düşünür fakat çok çalışmak ve verimli çalışmak birbirinden farklı kavramlardır. Özellikle sınav senesinde, yani LGS ve YKS öğrencileri dinlenme konusunu pek umursamaz, saatlerce masanın başından kalkmaz.


Bilimsel araştırma sonuçlarına göre bir insanın en fazla odaklanabilme süresi kırk dakikadır. Yani kırkıncı dakikadan sonra odağınız bozulur ve verimli ders çalışma sürecinden uzaklaşırsınız. Dinlenmek ise zihnimizi yeniden bir konuya odaklayabilmemizi sağlar.


Aynı zamanda dinlendiğimizde çalıştığımız konular daha akılda kalıcı olur ve yeni bilgiler öğrenmeye de hazırlanmış oluruz. Ders çalışmayı işkence gibi görmek de genelde saatler boyunca molasız çalışmaktan kaynaklanır. Sınav senelerinde uzun soluklu çalışırız, tempomuzu aylar boyunca düşürmememiz gerekir. Bu yüzden sürece tüm gücümüzle başlayıp dinlenmeden çalışmak yerine düzenli çalışmalı ve bu şekilde çalışmamızı verimli hale getirmeliyiz.


Unutmayalım, bu sınav süreçleri yalnız bilginizi değil, psikolojik olarak direncinizi de ölçüyor. Günde 12 saat çalışıp 3 ayda yorulmak yerine 6 saat çalışıp 9 ay boyunca motivasyonumuzu kaybetmemek çok daha faydalıdır. Saatler tamamen örnek olarak verilmiştir, kişiden kişiye değişir. Hepinize iyi dersler. 😊

Selin Funda Özbay

14.05.2023

Leave a Comment