Sınav Stresinden Kurtulmak Mümkün mü?

Stres, hayatımızdaki önemli bir faktördür ve hemen hemen herkesin hayatında en az bir kez konuştuğu bir konudur. Sınav stresi ise özellikle benim için bir dönüm noktası olmuştur. Çalışır, emek verirsiniz ancak sınav anındaki kısa bir stres anı, tüm çabalarınızı altüst edebilir. Stres yönetimi hakkında onlarca video izler, insanlardan öğütler dinler ve “Ne kadar çalışsam da sınav anında zaten başaramayacağım.” düşüncesiyle mücadele edersiniz.

Benim sınav sürecimde bu stresi aşma umuduyla başlayan bir adım, sabahları erken kalkmayı öğrenmek oldu. Şu anda size erken uyanmanın öneminden bahsetmek istemiyorum çünkü bu konuda birçok yazı ve video bulabilirsiniz. Benim için asıl stresi azaltan şey sabah yürüyüşleriydi.

Erken uyanırım ve evde herkes hala uyuyordur. Sabah rutinlerimi tamamlar, biraz evin içinde dolaşırım. Sonra güneş doğmaya başlar ve tam o sırada kendimi dışarı atarım. Uzaklara gitmek zorunda değilim. Size en yakın park, evinizin bahçesi veya önündeki sokak olabilir. İlk başta yürürken meditasyon yaparım, kulaklığımdan rahatlatıcı müziği veya konuşmaları dinlerim. Kendimle konuşmaya başlarım. “Herkes uyuyor, sadece sen ve erkenden hayatına başlayan birkaç insan var. Bu demek oluyor ki sen bir adım öndesin. Güneş herkes için doğdu ama sen onu karşıladın.” Ardından günlük planlarımı gözden geçirmeye başlarım. İnanın, beynim bu planları gerçekleştirmek için elinden geleni yapacaktır.

Benim için en etkileyici olan şey ise “her adımda…” yöntemini uygulamaya başlamamdı. Her gün yürürken kafamın içinde “Bugün attığım her adımda daha başarılı olacağım.”, “Her adımda daha mutlu olacağım.”, “Her adımda stresimi azaltacağım.” gibi cümlelerle kendimi ikna etmeye başladım. Beynimi yönlendirdim, ona pozitif düşünceler yerleştirdim. Zamanla sınav sürecimde bu rahatlamayı yaşadığımı ve eski stresli halimden eser kalmadığını fark ettim.

Bu anlatımım sadece sınav sürecime odaklanmış olsa da, aslında bu bir dönüşümün başlangıcıydı. Şu anda ise bu yürüyüşleri düzenli hale getirmek için çabalıyorum. Hayatıma entegre ettiğimde, bakış açımın nasıl değiştiğini ve biraz da olsa hayat stresimin azaldığını fark ediyorum. Elbette hayat mükemmel olmayacak, ancak hayat kalitenizin yüksek bir ivmeyle artacağını söyleyebilirim. Erken uyanamıyorsanız uyandığınız saatte de yürüyüşlere çıkarak bu uygulamaları yapabilirsiniz tabii. İnekle okurları sizin için sınav sürecinin ne kadar stresli olduğunun farkındayım çünkü ben de aynı duyguları yaşadım ama unutmayın hiçbir sınav sizden saha değerli değil.

Son bir öneri olarak, Can Bonomo’nun “Güneş” şarkısı bu sürece başlarken bana çok iyi gelmişti. Şarkıda geçen “Sen korkma, yeniden doğar güneş!” sözleriyle yazıma son vermek istiyorum. Hepinize stressiz bir hayat dileğiyle…

Emine Sultan Albayrak

18.07.2023

Leave a Comment