Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar: Hukuk Kuraları

Sosyal hayat, insanın toplum içindeki yaşam tarzına denir. İnsan yaratılışı gereği yeryüzünde toplu olarak yaşayan medeni bir varlıktır. Yaşadığı zorlu doğa şartlarına karşı koyabilmek ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, insan toplulukları dayanışma ve birlikte yaşama gereği duymuşlardır.İnsanların bir arada huzur ve barış içerisinde yaşayabilmeleri, tüm toplum üyelirini bağlayan kuralların varlığı ile mümkündür. Sosyal hayatı düzenleyen kuralların varlığı bir arada yaşamaya mecbur insanlar için vazgeçilmez bir olgudur. Bu kuralların olmaması halinde toplumda kargaşa yaşanmaması mümkün değildir. 

Din Kuralları

Allah tarafından konulmuş, peygamberler ve kutsal metinler aracılığıyla insanlara iletilmiş birtakım emir ve yasaklar içeren kurallardır. Din kuralları tamamen Allah ile insanlar arasındaki uhrevi ve dünyevi  ilişkileri düzenler. Örneğin, namaz kılmak, oruç tutmak, zina yapmamak, kul hakkına girmemek gibi uyulması dinen ve vicdanen gereken kurallar din kurallarıdır. Din kurallarına uyulmamasının yaptırımın niteliği manevidir. Yani toplum tarafından tepkilere maruz kalmak, günahkar sayılmak, cehennem korkusu hissetmek gibi.

Ahlak Kuralları

Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar ile ilgili bilmek istedikleriniz
Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar ile ilgili bilmek istedikleriniz

Bir kimsenin kendi benliğine veya başkalarına karşı nasıl davranması gerektiğini belirleyen kurallarıdır.

Ahlak kurallarını ikiye ayırıyoruz.

  • Subjektif Ahlak Kuralları

Bireylerin kendi benliklerine karşı nasıl davranması gerektiğini belirleyen ahlak kurallarıdır. Örneğin, iyi insan olmak, yalan söylememek, kötü hisler beslememek gibi.

  • Objektif Ahlak Kuralları
Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar ile ilgili geniş bir değerlendirme
Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar ile ilgili geniş bir değerlendirme

Bireylerin birbirlerine karşı nasıl davranması gerektiğini belirleyen ahlak kurallarıdır. Örneğin, yardımsever olmak, verilmiş söze sadık kalmak gibi.

Ahlak kurallarının da Türk hukuk sisteminde maddi yaptırımı bulunmamaktadır. Yaptırımın niteliği manevidir. Yani toplum tarafından ayıplanma, kınama gibi durumlarla karşı karşıya kalmak. 

Görgü Kuralları

Bir kimsenin olaylar karşısında nasıl davranması ve nasıl tepkiler vermesi gerektiğini belirleyen kurallardır. Bir nevi toplumda kabul görmüş davranış kalıplarıdır. Örneğin, yemek yeme şekli, hitap etme şekli gibi. Görgü kurallarının da yaptırımı manevidir. Alaya alınma, görgüsüz sayılma gibi.

Hukuk Kuralları

Bireylerin toplum içindeki davranışlarınış biçimlerini düzenleyen uyulması devlet tarafından zorunlu kılınan kurallardır. Örneğin, taciz, cinayet, hırsızlık gibi. Diğer kurallardan farklı olarak hukuk kurallarının yaptırımının niteliği maddidir yani hukuk kurallarına uyulmaması durumunda karşılaşılacak yaptırımlar ceza alma, cebri icra, tazminat, hükümsüzlük ve iptaldir.

       Hukuk Kurallarının Özellikleri

  • Soyut olma
  • Nesnel olma
  • Bağlayıcı olma
  • Kişilik dışı olma
  • Sürekli olma 
  • Genel olma

       Hukuk Kurallarının Amaçları

  • Barış
  • Güvenlik
  • Adalet
  • Yeni oluşum ve gelişmelere cevap vermek

    Ders içerikleri ve diğer hususlarda bilgi almak için mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurabilirsiniz.
Leave a Comment