Tarihe Adını Kazımış Kadınlar Bölüm 2: Remziye Hisar

Merhaba sevgili inekle Blog Okuyucuları. Ben İnekle sayısal öğretmenlerinden Kübranur Aktan. Bugün adını tarihe altın harflerle kazımış kadınların hayatlarına yolculuğa çıktığımız serimiz Tarihe Adını Kazımış Kadınların ikinci bölümü ile karşınızdayım. Keyifli okumalar dilerim.

Remziye Hisar Kimdir?

1902 yılında Üsküp’te doğan Remziye Hisar kimya mesleğinin Türkiye’deki ilk kadın öncüsü kabul edilmektedir. Sınıfının en iyi öğrencilerinden olan Remziye Hisar kendinden yaşça küçük öğrencilere ders vermekteydi. Darülmuallimat ‘tan mezuniyetinin ardından Darülfünun ‘un kimya bölümüne kaydını yaptırdı. O dönemde erkek öğrenciler ve kız öğrenciler farklı saatlerde eğitim almaktaydı ve Kimya bölümündeki 3 kadın öğrenciden biriydi.  Öğretmenlik hayatı Bakü’de yeni açılan bir okulda başladı. Azerbaycan’da bir erkek lisesinde görev yaptıığı sırada Yüzbaşı Doktor Reşit Süreyya Bey ile tanıştı ve 1920 de evlendiler.

Cumhuriyetin ilanından sonra istifa ederek Paris’e tedavi olan eşinin yanına gitti. Orada Sorbone Üniversitesinde kimya eğitimine başladı ve Madam Curie ve Langevin gibi tanınmış bilim insanlarının öğrencisi oldu. Eğitiminin ikinci yılında Milli Eğitim Bakanlığından burs alma hakkı kazandı ancak doktorasına başlayacağı dönemde bursu kesilince Erenköy Kız Lisesine kimya öğretmeni olarak atandı ve yurda döndü.

1930 yılında doktorasını tamamlamak üzere Millî Eğitim Bakanlığı bursu ile Paris’e gitti ve 1933 yılında eğitimini tamamlayarak Türkiye’ye döndü. 1933-1936 yılları arasında İstanbul Üniversitesinde kimya ve fizik kimya dersleri verdi. 1955 yılında Fransa’da “Officiel d’Academie” nişanına layık görüldü. 1959 yılında profesör oldu. 1991 yılında Tübitak Hizmet Ödülü‘nü aldı. Oğlunun ölümünden sonra 13 Haziran 1992’de hayata gözlerini yumdu.

Sona yaklaşmadan önce Remziye Hisar’ın bir röportajındaki sözlerini size iletmek istiyorum. “Fen derslerinde kanunlarda olsun, buluşlarda olsun hep yabancı isimler görmek beni kahrediyordu. Fen alanında bir tek Türk ismi görememenin ezikliğini, bu dalda başarılı olursam giderebilirim sanıyordum“. Bu bölümümüzde Türk adını ileriye taşımak isteyen değerli kadınlarımızdan Remziye Hisar’ın hayatına yolculuk yaptık. İlkleri başaran, gurur kaynağı kadınların hayatları hakkında bilgi sahibi olmak için serimizi takipte kalmayı unutmayın. inekle Blog’la kalın! 😊

Kübranur Aktan

05.12.2023

Leave a Comment