Tarihe Geçen Kadınlar: Marie Curie

Merhaba sevgili inekle Blog Okuyucuları. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Kübranur Aktan. Bugün adını tarihe altın harflerle kazımış kadınların hayatlarına yolculuğa çıktığımız serimiz Tarihe Adını Kazımış Kadınların üçüncü bölümü ile karşınızdayım. Bu bölümümüzde “Bilim için Ölen kadın” unvanıyla tarihe kazınmış Marie Curie’nin hayatına yolculuk yapacağız. Keyifli okumalar dilerim.

image 6

Marie Curie 7 Kasım 1867’de Polonya’da dünyaya gelmiş fizikçi ve kimyagerdir. Fizik ve matematik öğretmeni olan babası sayesinde bilime ilgi duymaya başladı. Ancak yaşadığı dönemde ülkede kadınlara okumak veya bilimsel alanda eğitim almak için olanak sağlanmamaktaydı ve yurtdışına çıkmak için de yeterli paraları da yoktu. Marie, 24 yaşında Paris’e gitti. 1893’te Fizik, 1894’te Matematik bölümünden mezun oldu. 1894 yılında Polonyalı bilim insanı aracılığıyla, kardeşi Jacques ile piezoelektriği keşfeden Pierre Curie ile tanıştı. 35 yaşındaki Pierre Curie, Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu laboratuvarının başkanıydı. Marie ve Pierre, ortak bilimsel ilgilerinin de katkısıyla birbirlerine bağlanıp, Temmuz 1895’te evlendiler. Bu tarihten itibaren Maria Skłodowska yerine Marie Curie adını aldı.

image 7

1898 yılında Polonyum ve Radyumu keşfeden Marie, keşfini Fransız Bilimler Akademisine kendi imzası bulunan bir notla bildirdi ancak bu bildiri, o dönemde doktora öğrencisi bir kadının babasının ya da kocasının imzası olmadan böyle bir not yollamasının normal karşılanmaması sebebiyle kabul görmedi. 1902’de radyumun kanser tedavisinde kullanılabileceğinin anlaşılması Marie’ye ün kazandırdı. 1903 yılında Nobel Bilim Ödülü Henry Becquerel ve Pierre Curie’ye verilmek istendiyse de Pierre bunu protesto etti ve Marie’nin de ödül alması gerektiğini savundu. Bu durum Nobel Komitesi tarafından kabul görüldü, Henry Becquerel, Pierre Curie ve Marie Curie Nobel bilim ödülü aldı. Böylece Marie, Nobel ödülü kazanan ilk kadın oldu.

image 8

1906’da bir kaza sonucu Pierre’nin ölümü üzerine Sorbonne Üniversitesindeki görevi Curie’ye teklif edildi. Böylece Fransa’da ilk kez bir kadına profesörlük unvanı verildi. Eşinin ölümünden sonra kendini tamamıyla bilim dünyasına adayan Marie, saf halde radyum elde etmeyi başararak bir Nobel ödülü daha kazandı. Böylece, iki ödül kazanan ilk bilim insanı oldu.

image 9

Bilim dünyasındaki erkek egemenliğiyle mücadele eden Marie, çeşitli iftiralara uğrayıp, bir oyla kaybederek Fransız Bilim Akademisine alınmadı. 1914 yılında Marie, Paris Üniversitesinde kurulan Radyum Enstitüsü’nün ilk müdürü olarak atandı.

image 11

Marie I. Dünya Savaşı sırasında taşınabilir röntgen cihazları yaparak, kızı Irene ile, genç kadınlara X ışını teknolojisini öğretti. Ayrıca fizik tedavi uzmanlarına savaş ortamında radyoloji ekipmanını nasıl kullanacaklarını gösterdi. Bu esnada yüksek dozda radyoaktif ışına maruz kaldı.4 Temmuz 1934’te hastalığı kan kanseri sebebiyle hayatını kaybetti.

image 10

Bu bölümümüzde kadın gücünü ileriye taşımak isteyen tarihe adını altın harflerle yazdırmış kadınlardan Marie Curie’nin hayatına yolculuk yaptık. İlkleri başaran, gurur kaynağı kadınların hayatları hakkında bilgi sahibi olmak için serimizi takipte kalmayı unutmayın. inekle Blog’la kalın. 😊

Kübranur Aktan

image 12

05.01.2024

Özel ders verme konusunda destek arıyorsanız, sitemizi ziyaret edin.

Leave a Comment