TEOG Matematik Konularında Önemli Noktalar

Şimdi sırayla konulara geçersek iki bölümde toplamayı uygun görüyorum. Birinci bölüm matematiğin biraz daha görsellik içeren ve biraz daha yabancı olduğunuz konuları.
Fraktallar, dönüşüm geometrisi, histogram
Bu üç temel konu aslında çok basit ve eğlenceli konulardır.
Fraktallar
Daha öncede belirttiğim gibi 2-3 yıldır gördüğümüz ve birçok öğrencinin “Hiçbir şey anlamıyorum” dediği konudur. Halbuki temelde tek bir mantığı vardır; kendini tekrar eden şekiller. Genelde soru tipi de çok yoktur. Hangisi fraktaldır veya hangisi fraktal değildir? Bu konuya dair çok fazla soru yok piyasada fakat hayatın içinde aslında her yerde bu konuyu tekrar edebilirsiniz. Google’da “fraktallar” “hayatımızdaki fraktallar” gibi aramalar yapıp şekilleri inceleseniz konuyu anlarsınız veya o zaman benim için kıymetli diyorsanız 5 dakika içinde inekle.com öğretmenleri size bu konuyu özetlerler, konu o kadar kolaydır.
Dönüşüm Geometrisi
Bu konuda önce simetri kavramını anlamalısınız. Yani; insan vucudu simetrik midir? Harflerden hangileri simetrik, kaç tane simetri ekseni var? gibi soruları düşünün. Örneğin, O harfinin sayısız simetri ekseni var ya da R harfinin hiç yok gibi. Bu konuda bir de koordinat sisteminde döndürmeler karşınıza çıkacaktır. Bunun için de yorumlayarak bulmakla vakit kaybetmemenizi, bunun yerine bir koordinatı saat yönünde 90 derece döndürünce o koordinatın yeni hali ne olur? kurallarını ezberlemenizi öneririm. Son olarak öteleme kavramını da anlarsanız konuyla ilgili soru çözmekten başka bir işiniz kalmaz. Özellikle bu konu için inekle.com‘un sayısal bölümlerde okuyan öğrencilerinden çok rahat destek alabilirsiniz.
Histogram
İçerisinde 7. sınıfta da gördüğünüz mod, medyan ve ortalama gibi bazı kavramları barındırır.
Üslü ve köklü sayılar
En son olarak 1. sınav için en çok soru çözmenizi önereceğim konulara geldik. Bu konular için ise tavsiyem temel kuralları çok iyi oturtmanız. Mesela herhangi bir sayının üssü 0 olunca sayının 1 olması veya üssü 1 olunca sayının kendisi olması gibi. Ayrıca, bu iki konuda da 4 işlemi tam oturtmalısınız. Yani, üslü ve köklü sayılarla çarpma ve bölme gibi 4 işlemleri uyguluma konusunda hızlı olmalısınız.
Diğer TEOG dersleri içinde sizlere yazılar yazıp daha bilinçli çalışmanızı sağlayacağız. Hiç merak etmeyin, yalnız değilsiniz.
Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı
2 thoughts on “TEOG Matematik Konularında Önemli Noktalar”
  1. Merhaba böyle bir yazıyı diğer dersler içinde yapar mısınız? Birde seneye hangi dersler olacak ve hangi gün yapılacak

  2. acaba aynı şekilde fen ve teknoloji dersi içinde koyabilir misiniz ?

Leave a Comment