Tüm Dersleri Sevmenin En İdeal Yolu; inekle
” Orijinal bulduğum soruları, bu soruyu gelecek hafta yapmaya kalksam yine yapamam dediğim soruları keserek saklardım. Sınavdan bir hafta önce kendime yapamadığım sorulardan oluşan bir deneme sınavı yapmıştım. Sınav bu kadar yakınken bile yapamadığım sorular çıkmıştı.”
Muhammet Fatih, İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği / Elektrik Mühendisliği (ÇAP), (%30 İngilizce), 3. Sınıf
Lisedeyken inek bir öğrenci miydin?
Dönem dönem değişmekle beraber evet inek bir öğrenciydim. 9. ve 11. sınıfta çok da inek olduğumu söyleyemeyeceğim. Ancak 10. ve 12. sınıfta çok sıkı çalışmıştım. 10. sınıftaki altyapım sınava hazırlanırken yükümü çok hafifletmişti.
Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Herkesden farklı yaptığım bir şey yoktu. Sınava çalışmadaki en önemli taktiğim gece geç saatlerde çalışabildiğimi fark etmem olmuştur sanırım. Özellikle okulun olmadığı dönemlerde öğlen birkaç saat uyur, gece sabaha kadar çalışırdım. O saatlerde beni rahatsız edecek bir şey de olmazdı haliyle. Diğer bir mesele de müzik dinlemezsem sıkılıp çok çalışamadığımı fark etmemdi. Müzik dinleyerek çok uzun süreler çalışabildiğimi, motivasyonumu çok arttırdığını görmüştüm. Tabi bu söylediklerim kişiden kişiye değişen şeyler. Aslında anlatmak istediğim kişinin çalışma konusunda kendini keşfetmesi, neyi nasıl yapabildiğini bilmesi gerektiği.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
En büyük yardımcım dershane hocalarımdı. Çok yoğun oldukları hâlde büyük bir kısmı çok özverili ve deneyimlilerdi. Şu an inekle’de öğrencilerden yer yer çok olumlu geribildirimler alıyorum. Aslında yaptığım bana öğretildiği gibi öğretmeye çalışmaktan başka bir şey değil.
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
2 önemli nokta var. Birincisi ben YGS ve LYS sınavlarına girerken hiçbir konu hakkında fikirsiz değildim. Her konunun yapamadığınız kısımları ya da soru tarzları elbette olacaktır, bu kaçınılmaz. Ancak genel anlamda tüm konular hakkında bilgi sahibiydim. Birçok öğrenci konuyu tam öğreneceği inancıyla bildiği konular hakkında sürekli çalışıp zaman kaybediyor. Hiç bilmediğim bir konu varken bildiğimde kendimi geliştirmeye çalışmak benim için ikinci plandadır.
Diğer önemli nokta ise çözülemeyen sorular. Orijinal bulduğum soruları, bu soruyu gelecek hafta yapmaya kalksam yine yapamam dediğim soruları keserek saklardım. Sınavdan bir hafta önce kendime yapamadığım sorulardan oluşan bir deneme sınavı yapmıştım. Sınav bu kadar yakınken bile yapamadığım sorular çıkmıştı.
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
10. sınıftan beri aklımda Elektronik Mühendisliği seçmek vardı. Bunun en büyük nedeni de sayısal mezunları içinde popülerliği “bana göre” en yüksek olan mühendislik olmasıydı. Sınavdan sonra çevremden ve rehber öğretmenimden tıp yazmam konusunda adeta baskı gördüm. Çok şanslıyım ki ailem hayatımla ilgili seçimlerde bana şimdiye dek hiç karışmadı.
Mühendislik hakkında da tıp hakkında da çok fazla olumlu-olumsuz eleştiriler okudum ve bu işi yapan bazı insanlarla görüştüm. Son kararım yine 10. sınıftaki düşünceme döndü. Dikkate aldığım kriterler başta kendimi mutlu hissetmem ve gelecek vadeden meslekler olmasıydı. Seçimim de yeterince açık oldu. Aynı ikilemde kalacaklar için: “Tıp seçmediğim için kesinlikle mutluyum ☺”.
Sence inekle’nin faydaları neler?
inekle, bence doğru kullanıldığında muhteşem bir site. Ben sırf soru sormak için bazı tatil günlerimde evden çıkar ve 1 saati aşan yolculuklar yapmak zorunda kalırdım.
Bunun yanında, inekle istediğiniz an yanınızda ve bire bir. Yani anlamadığınız anda karşınızdakinden hızlıca tekrar etmesini istiyorsunuz. Kendinizi özel hissediyorsunuz. Anlaşıldığınızı biliyorsunuz. Birçoğumuz sevmediğimiz hocaların derslerine de çalışmayız. Bunu yaşamayan yoktur herhalde. Bana göre inekle tüm dersleri sevmenin en ideal yolu.
Öğrenciler inekle’den en iyi şekilde nasıl yararlanabilirler?
Bu soruyu soru çözümleri ve konu anlatımları olarak ikiye ayırmak istiyorum.
Soru çözümleri için bence “çözümünü çok merak ettikleri sorular haricinde” 1-2 soru sormaktan ziyade sorularını daha çok biriktirmeli öğrenciler. Hem de aynı kişiye birden çok aynı konudan soru sorulduğunda daha hızlı sonuçlar alınıyor. Soruyu çözen kişi konuya ısınır çünkü zamanla.
Konu anlatımı için ise hocayla önceden iletişim kurulması çok önemli. Çünkü inekle’de bir hoca birden fazla ders hakkında etütler yapıyor. Her dersin her konusunu anında anlatabilmek ancak tek mesleğimiz bu olsaydı mümkün olabilirdi. Biz hocalar da öğrenciyiz ve insanız en nihayetinde ☺ Hocalar belki konuya göz gezdirmek ya da güzel bir kaynak bulmak isteyebilirler önceden. Bu, iki tarafı da olumlu etkileyecektir.