Uluslararası İlişkiler Okunur mu?
Uluslararası İlişkiler bölümü özellikle ismiyle dikkat çeken bir bölüm. İİBF veya Sosyal Bilimler fakültelerinde bulunan sözel bir bölüm. Bir Uluslararası İlişkiler öğrencisi olarak söylemeliyim ki bu bölüme ilk girdiğimizde bize söylenen Uluslararası İlişkiler nedir? Sorusuna temel cevap Uluslar ve arasındaki ilişkilerin incelenmesiydi. Pratikte de aynen bunu gördük. Bu disiplin Milletler Cemiyetinin başarısızlığa uğrayarak İkinci Dünya Savaşının yaşanmasının ardından temelde savaşı engellemek, barışı korumak amaçlı çıkmış. Çok kapsamlı bir konu olduğu için dünya üzerinde bütün devletleri değil de belirli küresel güçleri (ABD, Rusya, İngiltere vb ) incelemek bölümün temel unsurlarını oluşturmuş. Bunun yanında soğuk savaşın ardından disiplin tekrar ivme kazanarak yükselmiş ve hatta küreselleşme gibi alt disiplinleri doğurmuş. Bunun yanında AB, NATO veya doğu ittifakları da bu disiplinin inceleme alanları arasında.
Uluslararası İlişkiler Kolay mı?
Şunu belirtmeliyim ki bir diplomam olsun düşüncesiyle AÖF Uluslararası İlişkiler okuyacak arkadaşlara bu bölümü tavsiye etmem. Bölüme dair ilgisi ve bilgisi olmayan arkadaşlara örgün okumayı ise hiç tavsiye etmem. Birkaç saat not okuyarak, internetten çıkmış sorulara bakarak belki birinci ve ikinci seneyi birkaç alttan ders ile geçebilirsiniz fakat ileriki dönemlerde ciddi olarak sorun yaşayabilirsiniz.
Öncelikle disiplin zaten çok güncel, birçok derste birkaç sene önceki notun hiçbir hükmü kalmıyor ve disiplin sürekli olarak kendini güncelleyerek büyütmeye ve geliştirmeye devam ediyor. Ayrıca Uluslararası İlişkiler bölümünü okumak için hevesiniz olmalı ki saatlerce ders çalışabilesiniz. Bölümdeki kavramlar uzaktan hoş görünse de derinlere ve detaylara inildikçe insanı bunaltabiliyor, ilgisiz kişiler ise devam edemiyor. Aynı şekilde yüksek ilgi ve motivasyona sahip kişiler bilgileri notlarında ve sonrasında zihinlerinde derleyerek yoğun çaba ile birlikte yüksek ortalamalar ile mezun olabiliyor.
Uluslararası İlişkiler Okunur mu?
Geçenlerde bir videoda aynı bu konuya dair bir arkadaşım ‘’ siz bölüme yüksek katkıda bulunamayacaksanız bölüm size hiçbir katkıda bulunmayacak’’ demişti. Gerçekten de hak verdim. Bu bölümü okumak için iki veya daha fazla yabancı dile sahip olmanız büyük avantaj sahibi olmanızı sağlıyor.
Uluslararası İlişkiler Mezunu Nerelerde Çalışır?
Bu bölümde yükseklerde oynamayı düşünüyorsanız en az iki yabancı dil sunmalısınız. Çeşitli uluslararası STK’larda çalışıp, yurtdışında bir ivme kazanmalısınız ki size kapılar açılabilsin. Bunun haricinde devlette çalışmak istiyorsanız özellikle alan bilgisine çalışarak idari pozisyonlarda görev alabilirsiniz. Dışişleri Bakanlığında da sürekli olarak Uluslararası İlişkiler mezunu alımlar yapılıyor fakat yine aynı şekilde dil ve KPSS Alan şartı aranıyor. Eğer bunların hiçbirine sahip değilseniz İİBF mezunlarının başvurabildiği pozisyonlara veya bankalara da başvurabiliyorsunuz. Fakülteniz Sosyal Bilimlerde ise bu haktan da maalesef mahrumsunuz. Gördüğünüz gibi bölüme ne kadar şey sunarsanız bölüm size o kadar fazla imkan sağlıyor, hiçbir şey sunamazsanız hiçbir şey alamıyorsunuz.
Uluslararası Bölümü Devam Zorunluluğu Var mı?
Uluslararası İlişkilerde devam zorunluluğu, çan sistemi gibi konuların kesinliği yok. Bazı fakülteler devam zorunluluğu istiyor, bazı fakülteler istemiyor. Bazı fakültelerde çan var, bazı fakültelerde yok. Bunun yanında devam zorunluluğu olsa bile hocaların inisiyatifine kalabilen bir durum söz konusu.
Türkiye’nin en gözde bölümlerini tanımak ve alanında profesyonel öğretmenlerle tanışmak için İnekle sitesinden istifade edebilirsiniz.