Üniversite Bölümleri: Fizik Öğretmenliği

Hacettepe Üniversitesi, Fizik Öğretmenliği bölümünde okuyan, inekle.com öğretmenlerinden Büşra ile bölümü üzerine konuştuk. Tercih yapmadan önce okumanızı öneririz.

Tercih yaparken neye önem verdin? Neden sınıf öğretmenliğini seçtin?

Hacettepe üniversitesi’nin ve ikinci dil olarak almancanın benim için önem arz etmesi ayrıca fiziği lisedeyken yapamamam ama ilgi duymam tercihlerimde sıralamamı belirledi.Öğretme konusundaki sabrım ve çevremdekilere bilgilerimi aktardıkça aldığım haz ve hissettiğim mutluluk beni bu mesleği yapabileceğime inandırdı.

Bölümünde ne gibi dersler görüyorsunuz?
Fizik eğitimi ana bilim dalınca aldığımız dersler: Mekanik, Termodinamik, Elektrik ve Manyetizma, Katıhal Fiziği, Modern Fizik, Fizikte Matematiksel Yöntemler, Kuantum, Genel Matematik ,Temel Kimya, Diferansiyel Denklemler, Fizik derslerinin laboratuvar dersleri ve formasyon dersleri.

Sınavlar yazılı mı, sözlü mü, test şeklinde mi, proje mi vs ağırlıklı?

Sınavlar çoğunlukla yazılı şeklinde ancak bazı derslerde projeler hazırlıyoruz, sunumlar yapıyoruz, mesela ders anlatıp video kaydı yaparak değerlendirmesini yapıyoruz. Materyaller hazırlıyoruz.

Kimler bu bölümü kesinlikle seçmemeli?

Matematik bilmeyen ve fiziği sevmeyen kesinlikle bu bölümü tercih etmesin ayrıca öğretmenlik hedefi yoksa aklından tamamen çıkarsın. Zaten devlete atanması zor bir bölüm ancak kendinizi iyi yetiştirirseniz mükemmel bir meslek.

Kimler bu bölümü sevebilir?

Fiziği hayatında hissederek yaşayan, fiziğin soyut kısmını çok kolay kavrayabiliyorum diyen, hayal kurabilen, transfer yeteneğine sahip ve ben öğretmen olmalıyım diyen herkes sevebilir.

Mezun olduktan sonra nasıl bir yol izleniyor? İş imkanları neler?

Daha önce de söylediğim gibi devlete atanması alım sayısının düşüklüğünden dolayı sıkıntılı bir bölüm. Bu bölümü bitirip devlete atanan da var özel kolejlerde iyi yerlere gelen de. Özel derslerle köşeyi dönen de var, hostes, bankacı,pilot, memur olan da. İş sende bitiyor yani, neyi istiyorsan ona odaklanmalısın.

Üniversitende bu bölümü seçeceklere ne tavsiye edersin?

Ben kimseye tavsiye etmiyorum maalesef. İş olanağı kısıtlı olduğu için ve bölümün eğitim öğretim donanımına sahip departmanını beğenmediğim için önermiyorum.

Hacettepe’de / Ankara’da öğrencilik hakkında kısaca bilgi verebilir misin?

Hacettepe üniversitesi Beytepe kampüsünde ikamet ediyorum. İmkanları sınırsız diyebilirim. Kesinlikle tekrar üniversite okuyacak olsaydım yine Hacettepeye gelirdim ama farklı bir bölümde okurdum:) Kütüphanede duş alabileceğinizi söylesem gülersiniz belki ama olanaklar işte bu kadar fazla… Gerisini siz düşünün!

Leave a Comment