Üniversite Bölümleri: İngilizce Öğretmenliği

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde okuyan, inekle.com öğretmenlerinden Melis ile bölümü üzerine konuştuk. Tercih yapmadan önce okumanızı öneririz.

Tercih yaparken neye önem verdin? Neden sınıf öğretmenliğini seçtin?
Tercih yaparken belirlediğim şeyi sadece bir meslek olarak düşünmüyordum. Alanımı, hayatımın geri kalanında ya da büyük bir çoğunluğunda yapacağım ve zamanımı geçireceğim şey olarak düşündüm hep. Bu yüzden keyif alabileceğim, yorulsam ve zorlansam bile kendimi mutlu hissedebileceğim bir mesleğim olmalı diye düşünüyorum. Öğretmenliği düşündüğüm zaman, bunu bir meslekten öte bir paylaşım olarak görüyorum. Birilerine kendinden bir şeyler katmak, kendi edindiğin kazanımlardan karşındaki insana bir fayda sağlayabiliyor olmak paha biçilemez bir duygu. Çünkü aynı zamanda bu meslek bir ofis mesleği değil, etkileşimde olduğun kişi ile doğrudan iletişim kuruyorsun ve onda yaratabildiğin değişimi doğrudan gözlemleyebiliyorsun. Aldığın olumlu sonuçların yaşattığı mutluluk, kurduğun manevi bağlar ve birilerinde bir etki yaratabiliyor olmak tarif edilemez hisler. Bunun yanı sıra tabii ki birçok zorluğu var her meslek gibi. Öğrencinizle her zaman aynı frekansı tutturamayabilirsiniz ya da yorucu bir tempodan sesiniz kısılabilir, ama negatif ve pozitif yönleri karşılaştırdığımızda benim gözümden tüm bu negatiflikler diğer olumlu şeylerin yanında çok önemsiz kalıyor. İngilizce’yi de seven birisi olarak benim için en doğru mesleğin İngilizce Öğretmenliği olduğuna karar verdim.

Bölümünde ne gibi dersler görüyorsunuz?
Eğitim derslerine giriş, eğitim psikolojisi, eğitim teknolojilerini uygulayabilme gibi eğitim derslerinin yanı sıra ileri seviyede İngilizce Okuma ve Yazma, İngiliz Edebiyatı, Dinleme ve Telaffuz, Gramer, Sözel İletişim, Türkçe, Dilbilim, İkinci Yabancı Dil ve bunun gibi dersler görülüyor. Daha fazlası için fle.metu.edu.tr ‘yi ziyaret edebilirsiniz.

Sınavlar yazılı mı, sözlü mü, test şeklinde mi, proje mi vs ağırlıklı?
Sınavlarımız genellikle sözlü veya yazılı oluyor.

Kimler bu bölümü kesinlikle seçmemeli?
Eğer insanlarla içli dışlı olmayı seven sosyal biriyseniz öğretmenliği sevebilirsiniz. Çünkü öğretmenlik bir paylaşım işidir, bilginizi nasıl paylaşabileceğinizi, öğrenciyle en iyi nasıl iletişim kurabileceğinizi bilen biri olmalısınız. Bence başarılı bir öğretmen olmanın en önemli kuralı, etkili bir iletişim becerisine sahip olmaktır. Mesela “Ben dersimi anlatır çıkarım” tarzını benimsemiş bir öğretmen ne öğrencileri tarafından benimsenir ne de başarılı olabilir bu yüzden. Sosyal yönü gelişmiş biriyseniz öğretmenliği sevebileceğinizi düşünüyorum.

Kimler bu bölümü sevebilir?
Çok içine kapanık ya da tahammülsüz biri için bu meslek çok zor bir hale bürünür. Çünkü doğrudan çocuklarla ya da yetişkinlerle iletişim kuruyorsunuz, onların eksik olduğu bir noktada bilgi ve deneyimlerinizi onlara aktarıyorsunuz. Bu etkileşim sırasında birçok sosyal problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. Güçlü, sabırlı, sevecen biri olmadığınız takdirde sorunlar gitgide katlanılmaz bir şekil alabilir. Ayrıca eğer dal olarak İngilizce’yi seçecekseniz kesinlikle farklı kültürlere ilgi duyan, merak eden biri olmalısınız. Tüm bunlara ek olarak, her meslekte olacağı gibi öğretmenlikte çok daha fazla kendinizi yeniliklere açmış biri olmalısınız. Çünkü eğitim sürekli güncellenen ve kendini yenileyen bir süreçtir, buna ayak uydurabilen biri olmak gerekiyor. Eğer bu özellikleri taşımıyorsanız öğretmenliğe hiç bulaşmamalısınız, çünkü kendinizle beraber birçok öğrenciyi de mahvedebilirsiniz.

ODTÜ’de bu bölümü seçeceklere ne tavsiye edersin?

Bölümde mutlaka sevdiğiniz ve sevmediğiniz hocalar olacaktır, hangi üniversiteye giderseniz gidin karşılaşabileceğiniz bir durumdur bu. Kimse mükemmelliği vaat edemez. Ancak şunu söyleyebilirim ki ODTÜ öğretmen bakımından oldukça donanımlı insanlara sahip bir okul. Eğer düzeninizi sağlayıp kendinizi başarıya odaklarsanız bu okul gerçekten size birçok kapı açabilir ve mezun bile olmadan kendinizi iş hayatınıza atılmış bulursunuz.

ODTÜ’de / Ankara’da öğrencilik hakkında kısaca bilgi verebilir misin?
ODTÜ öyle bir yer ki, girdiğiniz andan itibaren ona dâhil oluyorsunuz, evet ODTÜ ruhu diye bir şey var ve ben buna inanıyorum. Geldiğimden beri kendimi buraya ait hissetmekte hiçbir sorun yaşamadım. Sıkıcı geçen bir günüm bile olmadı çünkü mutlaka bir yerlerde bir etkinlik bir aktivite oluyor. Eğer bir de dışadönük biriyseniz ODTÜ kesinlikle bir cennet, çünkü burada tanıdığım çoğu insan çok sıcakkanlı ve aynı zamanda seviyeli. Herkesin birbirine “hocam” diye hitap ettiği, çok güzel insanlarla dolu çok güzel günler geçirebileceğiniz bir yer. Kesinlikle üniversitemi birçok açıdan çok seviyorum, sevmediğim zamanlarda bile hangi sebeple sevmediğimi açıkça dile getirebileceğim özgür bir ortam sağlayabiliyor olması kendini yeniden sevdiriyor. Ben üniversitesine aşık bir insanım, bu yüzden hiçbir kötü yanını sayamıyorum. Mükemmel bir yer değil tabii ki, ancak ülke ve dünya standartlarında düşündüğümüz takdirde sunduğu imkânlar bakımından gerçekten adını hak eden bir üniversite olduğunu düşünüyorum. Ankara konusuna gelecek olursak, ODTÜ yeterince büyük bir kampus olduğundan aslında çoğu zaman okul dışına çıkma ihtiyacı hissetmiyorsunuz, ancak çıktığınızda en büyük sorun ulaşım oluyor. Çünkü metrolar ve dolmuş saatleri bazen dönüş saatinize uymayabiliyor ya da gideceğiniz yere gitmek epey vaktinizi alabiliyor. Ulaşım konusuna değinmişken, kampus büyük olduğundan okulun içinde de 15 dakikada bir duraklardan hareket eden ücretsiz ringler ile okul içi ulaşım sağlanıyor. Aynı zamanda taksiler de mevcut. Konaklama konusuna değineyim biraz da. Eğer şehir dışından geliyorsanız 19 tane yurt var ve bu yurtlarda kalabiliyorsunuz. Ben yeni yapılan 19. Yurtta kalıyorum, ev ortamını aratmayan bir rahatlığı var. Her yurdun aynı konforu sağladığını iddia edemem ancak eğer ODTÜ’ye gelirseniz ve yurdunuzu tercih edebilecek olursanız aklınızda bulunsun 19. Yurt rahatlık açısından çok kaliteli bir yurt.
Son olarak, ODTÜ’nün üzerine yapışmış bir siyasal kimliğinden çoğunuzun haberi vardır. Gelmeden önce burayı çok olaylı bir yer zannediyordum. Fakat yanıldığımı görmem için bu okulda okumam, havasını solumam gerekiyormuş. Herkesin her düşünceye saygılı olduğu bir yer olarak ODTÜ’de öğrenci olmak eminim birçok kişinin hayalidir. Şu an burada olduğum için çok mutluyum ve umarım siz de benimle aynı mutluluğu tadarsınız.

Leave a Comment