Üniversite Sınavına Çalışmanın Püf Noktaları

Üniversite sınavına hazırlanırken bu püf noktalar hayatınızı kurtaracak biçimde işinize yarayabilir. Gelin hep birlikte bu kadar önemli olan püf noktaları detaylı bir şekilde inceleyelim:

Hedef Belirlemek

Universite Sinavi 2

Lise çağındaki her bireyin ortak ve önemli bir hedefi vardır: Üniversiteli olmak. Yada hayallerindeki mesleğe sahip olabilmek için istediği bölüme yerleşmek. Bu dönem hayatımızın en karışık dönemlerinden biridir diyebiliriz. Çünkü bir yola girmek üzereyizdir ve bu yol hayatımızı etkileyecek çok önemli bir yoldur. Nitekim üniversiteyi kazanıp gideceğimiz bölüm hangi mesleği seçeceğimizi doğrudan etkiler ve bu mesleği hayatımız boyunca yaparız. Hayatımız boyunca yapacağımız bir mesleğin bölümünü seçmek tabiki de biraz zorlayıcı olacaktır. Belkide üniversite sınavına hazırlanırken en karar vermesi güç ve zor olan şey hedef belirlemektir.

Hedefinizi nelerden zevk aldığınıza, hayattaki amacınıza, yaşam şeklinize göre belirleyebilirsiniz. (Tabiki de belirlemiş olduğunuz bir hedef meslek varsa burayı atlayabilirsiniz.) Belirlememiş olanlara gelecek olursak; Örneğin çalışmaktan çok hoşlanmayan bir insan sırf etrafındaki düşüncelerden dolayı Tıp Fakültesi okumak isterse bu hedef onun için hem çok yanlış bir hedef hem de hayatının en büyük hatası olabilir.

Universite Sinavi 3

Çünkü öncelikle Tıp Fakültesi’ne girmek için çok çalışmamız gerekecek. İkinci olarak Tıp Fakültesi’ne gittiğin zamanda çok çalışman gerekecek. Üçüncü olarak Tıp Fakültesi sonunda gireceğin TUS sınavına da çok çalışman gerekecek ve daha sonra hekimken de sürekli olarak kendini geliştirip çok çok fazla çalışman gerekecek. Yani Tıp Fakültesi okumak isteyen bir birey bir nevi hayat boyu çalışmayı göze almalı ve çalışmak onun için bir zorunluluk değil de bir tutku halinde olmalıdır ki okuduğu bölümden mutlu olup hayatı boyunca sevdiği mesleği yapabilsin.

Diğer bir örnek verecek olursak çocuklardan hoşlanmayan birisinin öğretmenlik hedefi koyması hem çok saçma olacaktır, hemde ilerde gerçekten hedefine ulaşıp öğretmen olursa, kendisine ve öğrencilerine sıkıntı verecek, doğal olarak hayatının mesleği olarak seçtiği mesleğin hayatının hatası olduğunu acı bir tecrübeyle anlamış olacaktır.

Bu anlatılanlardan da anlayacağımız gibi konuşmayı seven bir insansanız spiker, dinlemeyi seven bir insansanız psikolog, çalışmayı seven bir insansanız doktor, çocukları seven bir insansanız da öğretmen olabilirsiniz. Herkes sevdiği mesleği yaparsa onu en iyi şekilde yapar ve hem mutlu hemde nitelikli, alanında uzman insanlar olabiliriz.

Universite Sinavi 4

Unutmayın ki hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez:) Hedef belirlemek işte bu kadar önemli bir olaydır.

Erken Kalkmak

Evet en önemli konuyu yani hedef seçmeyi halletmiş olabiliriz. Ancak seçtiğimiz hedefe ulaşabilmemiz için birşeyler yapmamız gerekir. Hedefimiz doğrultusunda atacağımız ilk adım erken kalkmaktır. Atasözünde de belirtildiği gibi erken kalkan yok alır. Erken kalktığımız zaman vücudumuz gün boyu daha dinç olur. Zihnimiz çok daha fazla açık olur ve hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya başlayabiliriz.

Rutin Bir Program Oluşturmak

Universite Sinavi 5

Hedefimizi belirleyip erken de kalktığımıza göre kendimize hemen bir çalışma programı hazırlamalıyız. Şunu unutmayın ki en iyi çalışma programını birey olarak kendimiz hazırlarız. Çünkü kendimizi yine en iyi kendimiz biliriz. Ne zaman dinlenmeye ihtiyacımızın olduğunu, ne zaman zihnimizin açık olduğunu yada ne zaman bir planımızın olduğunu biz biliriz.

Buna göre isteklerimizi alışkanlıklarımızı ihtiyaçlarımızı göz önünde bulundurarak önce yıllık, daha sonra aylık ve son olarakta haftalık planlar hazırlamalıyız.

Universite Sinavi 6

Planda önemli olan bir şey daha vardır ki o da dakikası dakikasına bir plan yapmaktan kaçınmalıyız. Çünkü bu planı uygulamamız çok zor olucaktır. Muhakkak bir yerde planın dışına çıkacağımız için planı bir süre sonra hiç uygulamamaya başlayıp rotayı saptırabiliriz. Bu yüzden günlük planlarda 2 ünite konu bu gün bitecek gibi bir program yapılırsa günün hangi saatinde olursa olsun o iki konuyu bitirip plana tam gaz motivasyonla devam edebiliriz.

Motivasyon

Tabi ki planımızın olması, erken kalkmamız ve önümüzde hayalimiz olan bir hedefin olması bize iyi bir motivasyon kaynağı olacaktır. Ancak bazen erken kalkmak, plana uymak, ders çalışmak herkese olduğu gibi bize de çekilmez gelebilir. Burda kendimizi motive etmenin yollarını bulup yaparsak hedefimizden dönmemiş oluruz. Bu motivasyon bazen bir çikolata olabilir. Örneğin çok depresif bir zamanımızda yarın erken kalkıp şu kadar konuyu bitirebilirsem, ödül olarak en sevdiğim çikolatayı yiyeceğim diye kendinize bir motivasyon kaynağı bulursanız, o depresif halinizi kontrol altına almış olabilirsiniz. Bunun yanı sıra istediğiniz bir filmi izleme hedefi yada dilediğiniz bir yere gitme hedefi gibi sizi etkileyecek hoşunuza gidecek şeyler bulabilirsiniz.

Universite Sinavi 7

Motive olmanın diğer bir yolu da hayal etmek olabilir. Yani şu kadar gün sonra bu süreç bitecek, böyle devam edersem istediğim üniversiteye gidebileceğim, yaptığım herşeye değecek, az kaldı gibi şeylerde düşünerek kendinizi gazlayabilirsiniz.

Son olarak motivasyonla ilgili youtube motivasyon videolarını izleyebilirsiniz gerçekten çok etkili motivasyon videoları şu an hali hazırda youtube’da mevcut. Üstelik ücretsizde. Motivasyonunuzun kırıldığı an beş ila on dakikalık bu videolardan izlerseniz kendinizi daha iyi hissedebileceğinizin garantisini verebilirim. İşte ilk motivasyonda benden size gelsin: (ULAŞABİLECEĞİNİ HİSSETİĞİN HERŞEY SANA AİTTİR.)

Bol Su Tüketme

Universite Sinavi 8

Başta kulağa biraz tuhaf gelebilir. Suyun sınav kazanmayla ne alakası var diyebilirsiniz. Ama olayı biraz bilimsel olarak incelediğimizde, vücudumuzun dörtte üçü sudan oluşmaktadır. Ve asıl önemlisi beynimizin de yüzde yetmiş beşi sudur. Sınava çalışırken ki unutma problemlerimizin, dikkat dağınıklığımızın, baş ağrısı gibi can sıkıcı problemlerimizin aslında çoğu zaman tek kaynağı su içmeyi ihmal etmemizdir. Çünkü su içmediğimiz zaman beynimizdeki bu yüzde yetmiş beşlik su oranının yüzdesi azalmakta, buna bağlı olarakta anlık bu gibi problemler yaşayabilmekteyiz. Sonuç olarak devamlı ve bol su tüketimi sağlığımız için mükemmel öneme sahip olmakla birlikte bizim daha erimli bir şekilde sınava hazırlanmamıza yardım edecektir.

Vitamin Değerlerinizi Kontrol Edip Eksik Vitaminleri Tamamlamak

Bunu da daha önce çok sık görmemiş ve biraz da alakasız bulabilirsiniz. Ama vitaminler zihin gelişimimiz ve vücut sağlığımız için çok önemli olan inorganik maddelerdir.

Özellikle B12 vitamini eksik olan kişilerde dikkat dağınıklığı, unutkanlığı, zihinde bulanıklık gibi problemler çok sık görülüyor. Mantıken de düşünecek olursak bu problemleri olan kişiler sınava hazırlanırken normal insanlardan bir sıfır hatta iki sıfır geride başlıyorlar. Buda hedefe giden yolda büyük bir engel olabiliyor.

Bizim için önemli olan diğer bir vitamin C vitaminidir. Bu değerli vitamin beynimiz için çok önemli bir antioksidandır. Beynimizin işini tam manasıyla yapmasını sağlar ve beynimizi koruyarak yıpranmasını engeller. Doğal olarak bu vitaminin eksikliğinde beynimiz tam olarak verimli bir şekilde çalışamayabilir ve derslerimize adapte olamayabiliriz.

D vitamini de beynimiz için önemli olan bir vitamindir. D vitamininin eksikliğinde vücudumuz yorgun ve halsiz olur. Böyle bir durumda mı yoksa dinç bir durumda mı ders çalışırsak daha çok verim alırız?

Tabi ki de ancak dinç olursak yüzde yüz verimli bir şekilde çalışabiliriz.

Genel olarak yukarıda geçen püf noktaları harfiyen uygulayabilirsek hedefimizin önünde hiçbir engel kalmamış olur. Kendimize inanıp bu yolda azimli bir şekilde devam edersek istediğimiz üniversiteye rahatlıkla ulaşabiliriz. Son olarak şu sözü sakın aklınızdan çıkarmayın: (BAŞARI ASLA TESADÜF DEĞİLDİR.)

Özel ders vermek için en uygun platformlardan biri sitemiz.

Leave a Comment