Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sevgili inekle öğrencisi, yıl boyunca çalıştın, strese girdin, büyük emekler verdin ve iyi bir sıralama yapacaksın. Önünde onlarca seçenek var ve doğru seçimi yaparken yalnızca puan sıralamasına bakmanın doğru olmadığını düşünüyorsan doğru yerdesin. Peki üniversite tercihimizde ayrıca nelere bakmamız gerekiyor? Gelin doğru tercih için kriterlerimiz ne olmalıymış bakalım.

Free ders, Eğitim, insanlar içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

Bölüm Akademisyenleri

Seçeceğimiz bölümün üniversitenin iyi bir bölümü olup olmadığını anlamanın ilk şartı akademik kadrosunun yeterliliği olacaktır. Bu bağlamda bakmamız gereken unsur, literatürde hangi isimlerin çalışmaları hangi üniversiteden çıkmış, hangi üniversitenin çalışmaları seçeceğimiz bölümde yol gösteriyor? Örnek olarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü ele alalım. Bölümdeki birçok çalışmanın İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinden çıktığını görüyoruz. Elbette diğer üniversitelerde de çalışmalar ve literatüre katkılar bulunmakla birlikte kullanılan kitapların, okunulan makalelerin çoğu bu üç üniversite etrafında üretilmiştir. Üniversitenin, seçtiğiniz alanda yetkin bir üretime sahip olup olmadığını anlamanın birçok yolu var. Seçmeyi düşündüğünüz üniversitedeki akademisyenlerin medyada ne kadar yer alıp ne kadar anlatımda bulunduğu, üniversitenin prestijini artırmaktadır. Aynı zamanda bölümün sitelerinde bulunan okuma listelerine baktığınızda isimlerin hangi üniversitede eğitim verdiğine bakmak da önemli bir unsur. Örneğin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün başucu kitaplarını yazan isimler olarak Berna Moran, Ahmet Hamdi Tanpınar, İnci Engünin, Mehmet Kaplan, gibi isimlerin İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi etrafında toplandığını; Ahmet Ercilasun ve Bilge Ercilasun gibi isimlerin ise Hacettepe Üniversitesinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu gibi etmenler, eğitiminizin kalitesini ve eğitim ekolünüzü değiştiren önemli niteliklerdendir.

Free Bej Blazer Tablet Bilgisayar Tutan Adam Stock Photo

Sosyal İmkanlar

Üniversite okumanın aldığımız derslerden daha çok edindiğimiz arkadaşlıklar ve katıldığımız etkinlikler olduğunu düşünen biriyim. Dersler sizi bir yere kadar geliştirecektir ancak sosyal faaliyetler uzmanlaşmak istediğiniz alanda sizi öne çıkaracaktır. Bu yüzden seçeceğiniz bölümün ne gibi sosyal imkanlara sahip olduğu ve üniversite yönetiminin nasıl bir düşünce yapısını benimsediği önemli bir unsurdur. Bu durumun nasıl olduğunu anlamanın en iyi yolu, üniversitenin sosyal medyada nasıl kaleme alındığı, insanların üniversite hakkında neler dediğidir.

Free Merdivenlerde Oturan Birbiriyle Konuşan üç Kişi Stock Photo

URAP: Akademik Performans Bağlamında Üniversite Sıralaması

Aslında tüm bileşenlerin ortaya çıktığı bir ölçüt olarak URAP, üniversitelerin sıralamasını, yazılan makaleler, bu makalelerin literatürde aldığı atıflar, doktora mezunu öğrenci sayısı gibi farklı başarı ölçütleriyle göstermektedir. Türkiye’nin akademik olarak en başarılı üniversiteleri bu sıralamalar baz alınarak yapılmaktadır. Bu listeler size üniversitenin genel yeterliliği hakkında bilgi vermektedir. Bu yüzden bölüm bazında araştırma yapmak daha doğru olacaktır. URAP listelerine arama motorunuza “URAP sıralaması” yazarak ulaşabilirsiniz.

Free akademik, bilgi, çeşitlilik içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

Enes Egemen Bilim

13.06.2022

Leave a Comment