Üniversite Tercihinin Önemi

Merhaba, değerli öğrenciler. Ben İngilizce öğretmeni Elif. İngiliz dili ve edebiyatı öğrencisiyim. Halihazırda sınavınız bitti ve sizi uzun bir süreç beklerken sizlere bu süreç için birkaç konuya değinmek istedim. Bu yazıda sizlere tercih sürecinden bahsedeceğim.

Tercih zamanı sizin için en önemli süreçtir. Bu süreçte kendi istediğiniz önceliğiniz olmalıdır. Ailenizin sizin için düşündükleri bölüm ya da üniversiteleri elbette gözden geçirmek gerekir ancak yine de karar sizde olmalı. Tercih zamanında benim yaptığım ve iyi ki yapmışım dediğim şeylerden biri de şudur: Sınav açıklandıktan sonra sıralamama göre gelen tüm bölümleri ve üniversitelere ayırt etmeksizin baktım ve bir liste oluşturdum. Sonrasında listenin en başından sonuna kadar hem üniversite hem şehir hem de bölüm hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgi edinmeye gayret ettim.

Gerektiğinde orada okuyan öğrenciler ile irtibata geçip bizzat onların görüşünü aldım. Şehir için ise önemli kriterlerim vardı ve onları kontrol ettim. Benim için ise bunlar şehir ulaşımı, kampüs, yurtlar ve memleketime olan uzaklıktı. Böyle bakarak hepsinde eleme yaptım. Elbette sizin için de önemli olan kriter vardır ve bunları göz ardı etmemenizi öneririm. Hocalarınız ile iletişime geçerek onlarda sizin için birkaç tavsiyede bulunabilir. Bu tavsiyelere de kulak vermeniz sizin yararınıza olacaktır.

Bir diğer konu ise tercih sıralaması. Hayaliniz olan yeri ilk 3 -5 yere yazmanız, sıralamanızın yakın olduğu yerleri ise bu kısımdan sonra yazmanız çok önemli. En son tercih kısmınızda ise sıralama altındaki yerler yazılmalı bunun sebebi de hiçbir yer gelmemesi durumunda boşta kalmamanız içindir. Tercih listesine kesinlikle gitmek istemediğiniz ya da okumak istemediğiniz bir yeri yazmamalısınız. Sonrasında çok pişman olabilirsiniz. Öğrencilerimizden tercih döneminde yardım isteyen olursa bana ulaşması yeterlidir. Her şey gönlünüzce olsun inekle öğrencileri!

Elif Gün

23.06.2023

Leave a Comment