Vücudumuzu Oluşturan Elementler
Merhaba sevgili inekle Blog Okurları, ben sayısal öğretmenlerinden Sıla. Kimya Mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. Bildiğiniz üzere elementler; aynı türdeki atomlardan oluşan saf bir maddeyi ifade eder. Elementler belirli bir atom numarasına sahiptir.
Her element, kimyasal sembolü ile temsil edilir. Daha önceki blog yazımda elementlerin tarihçesi ve nasıl oluştuğundan bahsetmiştim. Elementler her yerdeler, peki vücudumuzda hangi elementler bulunur? Bu elementlerin bize faydası var mıdır? Var olma sebebi nedir? Gelin beraber yakından bakalım.
İnsan vücudunda en fazla bulunan 5 element :
- Oksijen %65
- Karbon %18
- Hidrojen %10
- Azot %3
- Kalsiyum %1.5
Diğer bulunma yüzdesi düşük elementler: Fosfor, sülfür, sodyum, potasyum, alüminyum, lityum,
gümüş, bizmut…
Peki bu elementlerin vücudumuzdaki görevleri nelerdir?
Vücudumuzun yaklaşık %60’nın su olduğunu biliyoruz vücudumuzda bulunan oksijen elementinin %65 oranında olmasının buna bağlı olduğunu düşünebiliriz ama burada oksijen hidrojenle bağlı olduğu için artık su formundadır. Oksijen gaz formunda değildir. Bahsettiğimiz element olan oksijen akciğerlerimizde ve kanımızda bulunur. Oksijen ATP dönüşümünü sağlamak için kullandığımız başlıca elementlerden biridir.
Diğer element karbon; karbonhidrat, protein, DNA, RNA yapısına katılıyor. Karbonun hayat olduğunu
söyler kimyacılar. Son zamanlarda ‘’Aktif Karbon’’ ismini sıkça duymaya başladık. Emici özelliğiyle
bilinen aktif karbon temizlik ve güzellik sektöründe kullanılıyor. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri
olduğu bilinen aktif karbon kömür bazlı, odun bazlı, hindistan cevizi kabuğu bazlı olabiliyor. Diğer elementler; Demirin; kas ve birçok doku için yapı taşı olduğu, çinkonun enzim ve hormon yapısında bulunduğu, Bakırın; enzimlerin kontrollü çalışması için gerekli olduğu, Kobaltın eksikliğinde anemi riskinin arttığı, Florun dişin mineral maddesi apatit oluşumunu sağladığı, Sodyumun; asit-baz dengesini düzenlediği bilinmektedir.
Vücudumuzda her şeyin bir dengesi ve uyumu var. Vücudumuz harika işleyen biyolojik bir makine. Lütfen kendimize iyi bakalım, unutmayalım bizden bir tane daha yok.
Sevgiyle kalın.
Sıla Subaşı
25.03.2024