Yatay Geçiş Başvurusu: Yatay Geçiş İçin Gerekli Belgeler

Üniversiteye giren öğrencilerin bir kısmı eğitimlerine farklı bir üniversitede ya da bölümde devam etmek istemektedir. Üniversiteye tekrar başlamak yerine yatay geçiş yapmak pratik çözüm bulunmasını sağlar. Öğrenciler yatay geçiş başvurusu için gerekli belgeler nelerdir ve nasıl yapılır konusunda merak ettikleri detayları yazımızda bulabilirler.

Aynı üniversitenin farklı bir bölümüne, üniversiteler arası yatay geçiş ve merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapılması mümkün olur. Öğrenciler bu seçeneklerden birini değerlendirebilir ve istedikleri üniversitede ve bölümde eğitim almaya başlayabilirler.

Kurum İçi Yatay Geçiş Yapmak

Yatay Geçiş

Öğrenciler eğitim gördüğü üniversitenin eğitim aldıkları bölüme denk eğitim veren bölümlere geçiş yapabilirler. Öğrenciler eğitim görmeye başladıkları ikinci yarıyıl ve beşinci yarıyıl içinde yatay geçiş için başvuru yapabilirler. Kurum içi yatay geçişler ÖSYM kılavuzunda öngörülen kontenjanın yüzde on beşini geçmeyecek şekilde kurumun senatosu tarafından karara bağlanır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda senato tarafından on beş gün içinde karara bağlanır ve ilan edilir. Kurum içi yatay geçiş ikinci ve beşinci yarıyıllar arasında yapılır.

Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Yapmak

Yatay Gecis 3

Üniversiteler arası yatay geçiş yapmak kurumların eşdeğerde olan programları arasında mümkün olur.  Öğrencilerin kurumlar arası geçiş yapabilmesi için bitirmiş olduğu dönemlerde not ortalamasının 100 üzerinden 60 ve üzeri olması gerekir.

Ön lisans öğrencileri hazırlık ilk yarıyıl ve son yarıyıl dışında kalan süre içinde geçiş yapabilirler. Lisans öğrencileri de hazırlık, birinci sınıf ve son sınıf içinde yatay geçiş yapamazlar. Yatay geçiş için arada kalan süreler içinde başvuru yapılması gerekir.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Yapmak

Yatay Gecis 4

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yerleşmelerini sağlayan taban puana göre tercih yapmaları gerekir. Sınava girilen yılda alınan puan baz alınır. Bu puana denk ya da daha az puan ile öğrenci kabul eden üniversitelerin ilgili bölümlerine geçiş yapılabilir.

Öğrenciler ilk yarıyıl eğitim almanın ardından geçiş yapmak için başvurularını yapmaya başlayabilirler. Öğrenciler sadece bir kez bu şekilde geçiş yapma hakkına sahip olurlar. Bunun yanında öğrenci isterse geçiş yapmadan önce eğitim aldığı kuruma geri dönebilir.

Yatay Geçiş Yapmak İçin Gerekli Belgeler

Yatay Gecis 5

Yatay geçiş yapmak için gerekli belgeler başvurunun kabul edilmesi halinde tam olarak hazırlanmalıdır. Eksik belge olması halinde başvuru işlemlerinin tamamlanması mümkün olur. Hazırlamanız gereken belgeler arasında şunlar yer alır:

  • Yatay geçiş için gerekli dilekçe
  • Alınan derslerin içerikleri
  • Öğrenci belgesi
  • ÖSYM sonuç belgesi (farklı bir programda eğitim görmek isteyen kişiler için LYS/YKS sonuç belgesi)
  • Yurt dışından gelecek öğrenciler için YÖK denklik belgesi
  • Disiplin belgesi

Hazırlık okuyan öğrencilerin bu sınıfı okuduklarına dair belgeyi de eklemeleri gerekir. Yabancı dilde eğitim veren programa geçiş yapacak kişiler için dil yeterlilik belgesi gerekir.

Özel ders ihtiyacınız mı var? Online özel derslerimize göz atın.

Leave a Comment