Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı, Doğu Roma İmparatorluğu’nda Kostantinopolis (İstanbul) şehrinin su ihtiyacı karşılanması için yaptırılmıştır. Yerebatan Sarnıcına 52 tane taş merdiven ile inilir. Sarnıc’ın içerisinde 336 tane sütun bulunmaktadır ve bu sütunların her biri 9 metredir.
Sarnıc’daki her sütunun arasında 4.80 metre mesafe bulunmaktadır. Sarnıcı’nın duvarlarının kalınlığı 4.80 metredir ve horasan harcından kalın bir tabaka ile sıvanarak, duvarları su geçirmez hale getirilmiştir. Bu devasa su deposu olarak kullanılan eser yapılırken 7 bin köle çalıştırılmıştır.
Yerebatan Sarnıcı Tarihi
Stoa Bazilikası’nın altında bulunduğundan dolayı bu Sarnıc’a Bazilika Sarnıcı’da denilir. Suyun üzerine pek çok mermer çıktığı için Sarnıc’a bu adı vermişlerdir.
Sarnıca günümüze kadar haliyle pek çok onarım yapılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu Sarnıc’a iki defa onarım yapılmıştır. Birisi 3. Ahmed Han döneminde, diğeri ise Sultan 2. Abdülhamid döneminde yapılmıştır. Cumhuriyet döneminde ise bir kere büyük bir onarım yapılmıştır. 1985 senesinde başlanan onarımda yaklaşık 50.000 ton çamur takviyesi yapılmıştır ve bu büyük onarım 1987 yılında son bulmuştur.
Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde yapılan onarımda Sarnıc’ın KuzeyBatı’sında bir alan kapatılmıştır ve bu alanda toplam 41 sütun mevcuttu. Bu sütunlar günümüzde görülemez bir durumdadır.
Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.