Yetişkin Eğitimi
Geçtiğimiz günlerde bloğumuzda “Eğiticinin Eğitimi” hakkında bir yazı yayınlamıştık. Öğretimin değil de öğrenimin önemine dikkat çekerek eğitim bağlamlarını, bazı öğrenim yöntemlerini incelemiştik. Bugünkü yazımızda ise eğitici eğitimiyle bağlantılı olan yetişkin eğitiminin amacını, hedeflerini, ilkelerini ve önemli detaylarına değineceğiz.
Eğiticinin Eğitimi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Yetişkin eğitimi herhangi bir öğrencilik durumu dışında olan, gönüllülük esasına bağlı yani zorunluluğu bulunmayan bir eğitimdir. Bu eğitime katılmak isteyen kişilerin başlıca amaçları bilgi birikimlerini geliştirmek ve daha fazlasını edinmek, kendilerini öğrenmeye teşvik etmek ve bunun sonucunda tatmin olmaktır. Bunların dışında yararlı vatandaşlar veya çalışanlar olmak için de eğitimlere katılırlar.
Yetişkin eğitimine dahil olan kişiler “eğitilebilir an” da denilen kişinin ihtiyacı doğrultusunda istekle öğrenebilirler. Sonuçta gönüllük esasına dayanır bu eğitimler. Bilgiyi öğrenmek için bir amaçlara veya nedenlere ihtiyaç duyarlar ve bunun farkında olurlar. Bu eğitimlerdeki en önemli noktalardan birisi de yetişkinlerin geçmişte kazanılan bilgilerin üzerine yeni bilgiler edinerek bir öğrenim inşa etmeleridir ve bu yetişkinlere özgüven kazandırır. Doğal olarak öğrenme motivasyonu da artar.
Peki, yetişkin eğitimi verirken nelere dikkat edilmelidir? Öncelikle öğrenen kişinin durumuna göre basitten karmaşığa doğru gidilmelidir. Yukarıda belirttiğimiz gibi geçmişteki bilgilerin üzerine inşa etmek ilkesi buna dayanır. Kişinin öğrenmesi sonunda geri bildirim vermek, doğru ve yanlışları belirlemek ve bunu da olumlu tutum sergileyerek yapmak çok önemlidir. Bu değerlendirmeye ek olarak kişinin kendi kendini değerlendirmesi -öz değerlendirme- de bilgi birikiminin gelişmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca, verilen eğitimlerin işlevsel ve dinamik olmasına dikkat çekilir. Son olarak da yetişkinlere uygun öğrenme ortamı sağlamak ve onların psikolojik durumlarını gözetmek oldukça önemli bir ilkedir.
Kısacası, yetişkin eğitimi diğer eğitimlerden farklı olarak daha özgür ve bağımsız bir eğitimdir. Eğitim alan kişiler bunun farkında oldukları için motivasyonları oldukça yüksek ve kazanımları değerli olur. Eğitimi veren kişiler de yetişkinleri değerlendirmek, onların psikolojik durumlarına göre eğilim göstermek ve uygun ortamlar sağlamak gibi ilkelere dikkat etmelidirler.
Merve Bayır
04.10.2021