YKS, TYT, AYT Nedir?

Yks, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın kısaltımıdır. Yks, temel yeterlilik Sınavı (TYT), alan yeterlilik sınavı (AYT) ve yabancı dil testi (YDT) olarak üç aşamadan oluşur. Türkiye’de bir üniversite ye gitmek için bu sınava girmek zorunludur. Şimdi bu sınavlar nelerdir ayrı ayrı bakalım.

Temel yeterlilik sınavı (TYT) nedir?

YKS TYT AYT Nedir 1

Bu sınavda konular daha çok okuduğunu anlamaya dayanmaktadır. Bu sınavla 2 yıllık üniversitelere gidilebilmektedir. Ayt sınavı ile gidilebilecek bölümler için de bu sınav zorunludur, bu sınav ayt sınavından önce yapılmakta ve bu sınavın ayt sınavına @ etkisi olmaktadır.

Bu sınavda süre 135 dakikadır. Bu sınavda temel matematik ve temel türkçe den 40’ar tane soru, fizik ve kimya dan 7 tane soru, biyolojiden, din kültürü ve ahlak bilgisinden, Felsefeden, tarih ve coğrafya dan olmak üzere 120 soru vardır.

Alan yeterlilik sınavı (AYT) nedir?

YKS TYT AYT Nedir 2

Alan yeterlilik sınavında ise tamamen bilgiye dayalı ve bilginizi ölçecek sorular bulunmaktadır, tyt sınavı yetersiz olduğu bölümlerde bu sınava girmek zorunludur.

Bu sınavda süre 180 dakikadır. Bu sınav 4 testten oluşmaktadır;

1.Test= Edebiyat – Sosyal Bilgiler testi/ Türk Dili ve Edebiyatı dersinden, Tarih dersinden ve Coğrafya dersinden sorular olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

YKS TYT AYT Nedir 3

2. Test= Sosyal Bilgiler ve Tarih dersinden, Coğrafya dersinden, Felsefe Grubundan ve din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sorular olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

3. Test= Matematik/ Bu test matematik ve geometri olarak 2 ye ayrılmaktadır, bu testte matematik dersinden 25 soru, geometriden ise 15 soru bulunmaktadır.

4. Test= Fen Bilimleri testi= Fizikten 14, Biyolojiden 13 ve Kimyadan 13 olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

Evde online ders almak mı istiyorsunuz? Sitemizi ziyaret ederek detayları inceleyin.

Leave a Comment