2014 Kasım TEOG Fen ve Teknoloji

Kasım ayında yapılacak TEOG sınavının fen bölümü Nisan’ın fen bölümüne göre, göreceli olacak daha kolay. Bu yüzden elinizden geleni yapıp, toplayabildiğiniz kadar çok puan toplamanızı öneririm.

Konulara baktığımız zaman, konuları iki ana başlık altında toplayabiliriz. Birinci kısım Biyoloji. Biyolojide anahtar kavramlar bizler için çok önemli. DNA, gen, adaptasyon, evrim, mutasyon, modifikasyon, çekinik gen, baskın gen, kalıtsal hastalıklar… Bu kavramların hepsine örnekleri ile hakim olmanız gerekiyor.

Mesela, modifikasyonun nesilden nesile aktarılmayan değişiklik, mutasyonun aktarılan değişiklik olduğunu biliyorsunuz. Ama bunu örnekleri ile öğrenin. Örneğin; siz bronzlaştınız diye çocuğunuz bronz doğmayacak. Haliyle bronzlaşmak bir modifikasyondur. Ama, radyasyondan kaynaklı vücutta olan değişiklikler nesilden nesile aktarılabilir. Haliyle bunlar mutasyondur.

İkinci kısıma geldiğimiz zaman, fizik konuları bizi karşılıyor: kuvvet ve heraket konusu. Bu konuları çalışmaya başlamadan önce 4 teme kavramı çok iyi öğrenmeniz gerekiyor; ağırlık, hacim, yoğunluk ve kütle. Bu kavramları öğrendikten sonra, cisimler neye göre yüzer, neye göre batar, bir sıvının cisim neresinde durur?…bunlara mutlaka hakim olmalısınız.

Biyolojide okuyabildiğiniz kadar çok konuyu okuyun. Düşünün ki 15. okuyuşunuzda bile gözünüze daha önce  hiç çarpmamış bir kavram ya da önemli anahtar bir kelime çarpabilir. Sonrasında tabii ki soru çözümü çok önemli ama dediğim gibi konuya mutlaka ağırlık verin. Fizik kısmı olan kuvvet ve harekette ise konuyu ana hatlarıyla anladıktan sonra çözebildiğiniz kadar çok soru çözün. Çünkü, kuvvet ve harekette soru çeşidi gerçekten çok fazla.

Önemli bilgi: Her mutasyon kalıtsal değildir, yani nesilden nesile aktarılmayabilir. Üreme hücrelerinin dışındaki somatik hücrelerde yani doku hücreleri içinde gerçekleşen bedensel (somatik) mutasyonlar nesilden nesile geçmez, kalıtsal değildir. Germ hücrelerindeki mutasyonlar (üreme hücresi mutasyonları) ise bir sonraki jenerasyona yansır. Örnek: Akciğer hücrelerim X-Ray çekilirken bozulabilir, ama üreme organım etkilenmediği için çocuğumun bundan kaynaklı akciğer problemi olmayacaktır.

blog-banner

Leave a Comment