3 Mart Diskalkuli Günü
Merhabalar bugün 3 Mart Diskalkuli Günü. Diskalkuli zihinsel bir problem olmadığı halde bireyin basit işlemleri, matematiksel işlemleri yapmakta, sayıları kavramakta yaşadığı güçlüklerdir.
Diskalkulisi olan bireyler temel matematik işlemelerini yavaş ve zor çözerler, sayıların yönlerini karıştırırlar, zamanı algılamakta sorun yaşarlar, sağ sol kavramlarını öğrenemezler ya da sık sık karıştırırlar, parça bütün ilişkisinde zorlanırlar, matematik içeren oyunları oynamaktan kaçınırlar, yer ve yön bulmada zorlanırlar, çarpım tablosunu ezberlemekte sorun yaşarlar… Diskalkulisi olan birey bu zorlanmaların hepsini yaşayabileceği gibi sadece birkaçını da yaşayabilir.
Okul öncesi dönemde bu bireyler fark edilebileceği gibi bazen de zamanla geçer gözüyle bakılıp tanı ileriki zamanlara aksayabiliyor. Bazen de bu sorunları yaşayan öğrencilere tembel etiketlemesi yapılıyor ve sorun daha da artıyor. Aslında özel öğrenme güçlüğünün bir alt tanısı olan diskalkulinin temel tanı koyma ölçütü bireyin normal veya normalin üzeri zekaya sahip olmasıdır. Yani bireyin zeka puanı düşük değildir. Sadece ötekilerden farklı yollarla konuyu öğrenebilir. Bu tanıya sahip olmayan bireyler rasyonel sayılar konusunu soyut olarak anlayabilir ve soruları rahatlıkla çözebilir. Diskalkuliye sahip olan bireylere konular farklı materyaller, tekniklerle anlatıldığında özellikle de konu görsel ve işitsel ögelerle desteklenirse bu tanıya sahip olan bireyler, sahip olmayan bireyler gibi öğrenebilir.
Ben diskalkuliyi şöyle tanımlıyorum. ”Diskalkuli sarı civciv sürüsünde siyah civciv olmaktır.” yani farklı olmaktır. Unutmayalım ki mucitleri, yazarları, filozofları, bilim insanlarını hayata farklı yönlerden baktıkları için anıyoruz. Hayata farklı pencerelerden bakanlar bize ışık olacaklardır. Tüm özel bireylere kılavuzluk etmeli, onların doğru ellerde doğru eğitim almalarını sağlamalı, hayata onları da dahil etmeliyiz.
Sena İnanç
03.03.2022