LYS Matematik Konusunda Öneriler
Ygs maratonu bitti. Puanlar, sıralamalar belli oldu ve şimdi sıra geldi LYS’ye. Öğrencilerin tamamında bir heyecan, hatta bazılarında ciddi bir panik olduğunun farkındayım. Çok da haksız sayılmazsınız her zaman şu konunun üzerinde durmuşumdur kaygısızlıkla aşırı kaygı temelde aynı şeydir. Yani kaygı ve heyecanın aşırı olması da hiç olmaması da olumsuzdur. Mutlaka emek vermiş, geleceği için endişelenen bireyler olarak bir miktar kaygı duymanız normaldir. LYS için mental anlamda yapmanız gerekenleri sınava yakın bir tarihte yayınlayacağımız bir yazıda detaylıca anlatacağız. Şimdi daha acil olan bir sorunu aydınlatmaya çalışalım. Her derse ayrı ayrı nasıl çalışmanız gerektiğiyle ilgili yazılarımız olacak, şimdi ilki olan matematikle işe başlayalım.
LYS’nin matematik bölümü için standart olan uygulanırsa bu yıl da karşınıza 50 adet soru çıkacaktır. 50 soru için size verilen süre ise 75 dakika olacaktır. YGS için her soruya ortalama bir dakika düşerken LYS’de bu 1.5 dakika olmaktadır. Bu süre artışı bile aslında sınavın niteliği adına bize ciddi bir ipucu vermektedir.
Konuların dağılımına geçmeden önce bir noktayı aydınlatmakta fayda var. Sınavı hazırlayan komisyon istediği konudan istediği kadar soru sorma hakkını saklı tutar. Yani, biz bir bölümden kaç soru çıkacağını asla bilemeyiz sadece geçmiş üç yılın LYS sorularına bakarak bir tahminde bulunabiliriz.
LYS MATEMATİK KONULARI
Sayılar, fonksiyonlar, işlem, denklemler, trigonometri, karmaşık sayılar, logaritma, semboller, limit ve süreklilik, türev, integral, matris, determinant, çarpanlara ayırma, modüler aritmetik, olasılık, oran-orantı, kombinasyon, diziler ve seriler ile kümeler diyebiliriz.
LYS MATEMATİKTE EN ÇOK ÇIKAN KONULAR
Soruların dağılımının üç yıl yani 2011-12-13’teki ortalamalarına göre en çok soru gelen konular ise; sayılar, integral, trigonometri, türev, çarpanlara ayırma, limit ve süreklilik.
Saydığım 6 konudan örneğin 2012 yılındaki sınavda toplam 28 soru sorulmuştur. Yani sadece 6 konudan sınavdaki soru sayısının yarısından fazlası oluşturulmuştur. Bunun tabii ki bu yıl için bir garantisi olmasa bile tahminimce üç aşağı beş yukarı 25 ile 30 arası soru bu konulardan gelecektir.
NE YAPMALISINIZ?
Öncelikle, ilk 5000 gibi bir iddiası bulunmayan bir öğrenciyseniz veya ben matematikten 15 soru bile yapsam benim için kardır diyen bir öğrenciyseniz sadece bu konuları ağırlıklı çalışarak biile istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.
Diğer taraftan, ilk yüz içine girmeyi planlayacak kadar iyi bir öğrenciyseniz o zaman bu konular sizin için daha da önem kazanıyor çünkü tek bir soruyu kaçırmak dahi istemeyen bir öğrenci için bu konuların önemi daha da artmaktadır. Haliyle bütün öğrencilere tavsiyem bu konuları çok sıkı şekilde çalışmaları.
Bunlar dışında her yıl istinasız soru sorulan ve öğrenmesi kolay olan konular var. Yani soru adedi çok gelmese de bedava soru sayılabilecek tipte konular.
Logaritma: Logaritma ürkütücü isminin aksine çok kolay öğrenilebilen konulardan biridir. Sizlere bu konudan kaçmayıp öğrenmek için bir iki saatinizi ayırmanızı tavsiye ederim. 2011 yılında 2 soru, 2012 de 2 soru, 2013 yılında ise 3 soru gelmiştir. Haliyle üstünde biraz durarak 2-3 soruyu yapabilme ihtimaliniz oldukça yüksek olacaktır.
Polinomlar: Bu konuda 10.sınıfta işlenmiş ve unutulmuş konulardan biridir birçoğunuz için. Ancak, 2 veya 3 soru gelmesi kuvvetle muhtemeldir.. Çok zor olmayan bu konuyla ilgilenmenizi ayrıca tavsiye ederim.
Bunlar dışında 2011-12-13 yıllarının çıkmış sorularını sakın çözmeden sınava girmeyin.
Herkese başarılar!
Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı