Üniversite Bölümleri: İnşaat Mühendisliği
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde okuyan, eski inekle.com öğretmenlerinden Gülin ile bölümü üzerine konuştuk. Tercih yapmadan önce okumanızı öneririz.
Tercih yaparken neye önem verdin? Neden inşaat mühendisliğini seçtin?
Tercih döneminde mimarlık ile inşaat mühendisliği arasında kalmıştım. Mimarlığın çok daha zorlayıcı bir eğitim gerektirdiğini, inşaat mühendisliğinin ise alanının çok geniş olduğunu öğrendim ve mimarlıktan vazgeçtim. Okul seçimimi Boğaziçi’nden yana yapmamın ilk sebebi, Boğaziçi’ni akademik olarak çok iyi bulmam. Öğretim görevlilerinin hepsi çok iyi yerlerden mezun, deneyimli insanlar. Bir başka sebep ise sosyal hayatı oldu. Kendimi sosyal olarak geliştirebileceğim birçok aktivite Boğaziçi’nde mevcut: kulüpler, topluluklar, konferanslar vs.
Bölümünde ne gibi dersler görüyorsunuz?
Bölümde ilk sene fizik, matematik, kimya gibi kitle dersleri görüyoruz. Bu derslerin içeriği lise konularıyla hemen hemen aynı. İleri senelerde ise bölüme özel dersler başlıyor. Bunlar mukavemet gibi fizik ağırlıklı dersler, malzeme gibi kimya ağırlıklı dersler ve bölüm seçmelileri. Ayrıca ilk sene iki dönem de ekonomi dersi alıyoruz diğer mühendislik öğrencileriyle beraber. İlk yıl ilk dönem bir de İnşaat Mühendisliğine Giriş dersi var, bu derste bir grup kurup sunum yapıyoruz. Hem bölümümüzü, hocalarımızı tanıyoruz hem de sektörde çalışan insanları dinliyoruz.
Sınavlar yazılı mı, sözlü mü, test şeklinde mi, proje mi vs ağırlıklı?
İlk sınıfta sınavlar genellikle yazılı oluyor, aralarında test kısımları oluyor. İlerleyen yıllarda bol quizli dersler başlıyor ve mezun olmak için bir de proje yapmamız gerekiyor.
Kimler bu bölümü kesinlikle seçmemeli?
Fizik ve matematik sevmeyen, sevmek de istemeyen, hesap işlerinden hoşlanmayan öğrencilere çok uygun bir bölüm değil İnşaat Mühendisliği.
Kimler bu bölümü sevebilir?
Genel olarak bir şeyler yaratmak, üretmek isteyen, fizikten hoşlanan öğrenciler bu bölümü sevebilir. Bir binadan köprüye, yoldan metro ağına kadar her şeyin yapımında inşaat mühendisleri çalışıyor. Bol hesaplamalı, çok çalışmalı bir bölüm ama şimdiden bana çok zevkli geliyor.
Mezun olduktan sonra nasıl bir yol izleniyor? İş imkanları neler?
Okuduğunuz süre boyunca belli bir gün (genelde 30-60 gün arasında) staj yapma zorunluluğu oluyor okullarda. Bu stajlar sayesinde hem deneyim elde ediyorsunuz hem de çalışabileceğiniz alanları tanıyorsunuz. Örneğin bir yol yapım firmasında ve çevre firmasında çalışabilir ve çevreye daha çok ilginiz olduğunu görüp bu alanda iş arayabilirsiniz mezun olduğunuzda. Şantiyelerde veya ofislerde çalışmak mümkün. Yüksek lisans, doktora programlarına katılmak da bir başka seçenek.
Üniversitende bu bölümü seçeceklere ne tavsiye edersin?
Hangi okulda inşaat mühendisliği okumak istediklerine iyi karar vermelerini tavsiye ederim. Okullardaki hocaların eğitimlerine, açılan ders çeşitliliğine ve bölümden mezun olanların girdiği işlere bakmalarında fayda var. Örneğin, ulaşım mühendisliğinde yoğunlaşmak istiyorsanız mezun olduktan sonra, bu alanda iyi hocaların olduğu bir okulu tercih etmek yararınıza olacaktır.
Boğaziçi’nde öğrencilik hakkında kısaca bilgi verebilir misin?
Boğaziçi’nde öğrencilik çok ama çok keyifli. Bölümünüz ne olursa olsun okulun bütün güzellikleri, dersleri, hocaları size açık. Kendinizi geliştirmek için birçok imkanınız var. Sanat ve sinema dersleri de alabilirsiniz, ilgilendiğiniz başka bir mühendislik dersini de alabilirsiniz, işletme ekonomi de öğrenebilirsiniz. Aktif olarak çalışan onlarca kulübü, festivalleri ve konferanslarıyla insanı gerçekten değiştiren bir okul Boğaziçi. Ayrıca giren öğrencilerin hepsi çok başarılı olduğu için ufak ve tatlı bir rekabet oluyor ve bu sizi çalışmaya itiyor. Kütüphane hiç boş kalmıyor 🙂