Üniversite Bölümleri: Diş Hekimliği
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği bölümünde okuyan, inekle.com öğretmenlerinden Bahar ile bölümü üzerine konuştuk. Tercih yapmadan önce okumanızı öneririz.
Tercih yaparken neye önem verdin? Neden diş hekimliğini seçtin?
Aslında o dönemde ilk tercihim tıptı.Tıp okumak istiyordum lise dönemim boyunca ama tercih döneminde diş hekimliğiyle ilgili daha fazla araştırma yapma imkanı bulmuştum ve diş hekimliği gelirse de üzülmeyeceğimi anladığım için belli bölgeler dışındaki tıpları yazmamıştım. Sonuç olarak 8. tercihim olan İstanbul Diş’e girdim ve mutluydum. Diş hekimliğine ısınmam, uzmanlığının olmaması, 5 yıl olması, öğrencilik hayatında çok daha aktif çalışmaları yani okul bittikten sonra mesleğe biraz daha hazır olarak başlayabileceğim düşüncelerindendi. Bunların biri avantaj olmaktan çıktı, şu an uzmanlığa hazırlanıyorum çünkü 🙂
Bölümünde ne gibi dersler görüyorsunuz? Tercih yaparken neye önem verdin? Neden diş hekimliğini seçtin?
Bölümdeki dersler ilk iki yıl temel tıp dersleri ağırlıklı oluyor ve fizyoloji, histoloji, anatomi, mikrobiyoloji, biyokimya, farmakoloji gibi dersler goruluyor.Klinik olarak da daha çok protez ağırlıklı dersler oluyor. Çünkü ilk 2 yıl preklinik dediğimiz süreci yaşıyoruz hasta görmüyoruz ve dışarıda teknisyenlerin yaptığı işlemleri yapıyoruz. Zaten ilk iki yıl okuyup istiyorsan teknisyen olabiliyorsun. Özellikle ilk yıl hekimlik adına çok bir şey yok. Morfoloji ve manipülasyon dersinde tıpkı bir heykeltraş gibi sabundan diş motifleri çıkarıyorsun veya protez derslerinde bir protezin laboratuvar aşamalarını öğreniyorsun. 3. 4. 5. sınıflarda olay daha çok klinik boyutuna kayıyor. Temel derslerin sayısı azalıp, klinikler artıyor. Hasta bakmaya 3. sınıfta başlıyorsun ufak ufak ve stajların ağırlığı üzerine binmeye başlıyor. Her stajda belli sayıda işlem yapmanı istiyorlar ve bu puanları bitirmeden final sınavına almıyorlar. Alışık olunan bi üniversite düzeni yok pek diş hekimliği fakültelerinde.
Sınavlar yazılı mı, sözlü mü, test şeklinde mi, proje mi vs ağırlıklı?
Sınavlar çok değişken oluyor. 1 ve 2. sınıfta 1 vize 1 final 1 de pratik sınav oluyor tabi bütün dönem boyunca preklinikte yaptığın sabundan dişler veya protezde yaptığın her aşama notlanıyor, onun da puanlamada katkısı oluyor pratik notu diye. 3, 4, 5’te vizeye herkes girebiliyor ancak finale girebilmen icin öncelikle klinikte senden istenen staj puanını yetiştirmen gerek. İlk stajlarda sorun olmuyor çünkü kendi stajının içinde yetiştiremezsen bile sonraki stajlarla finale girebiliyorsun ama son stajlar çok sıkıntı. Hele ki son stajın protez gibi yetişmesi, daha doğrusu uygun hasta bulması zor bi staj ise çok gerilimli olabiliyor. Staj puanlarını tamamladıktan sonra finale de girebiliyorsun. 3, 4, 5’te staj sonlarında hemen hemen her kürsü, staj sonu sözlüsü yapıyor onun da etkisi var. Bir de mezun olabilmek için, son sınıfta hasta başı pratik sınav yapıyorlar bunu sadece Konservatif Diş Tedavisi Kürsüsü yapıyor. (Dolgu yaptığımız bölüm.)
Kimler bu bölümü kesinlikle seçmemeli?
Çok stresli bir bölüm, o yüzden daha rahat bir öğrencilik hayatı yaşamak isteyenlere kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yani alışık olunan bi üniversite hayatın olmuyor. Öğrenciden çok 3. sınıftan itibaren, hastanenin bir çalışanı gibi oluyorsun ve asistan da hoca da hasta da o şekilde davranıyor. Tabi biraz pratiklik ve el becerisi de şart. Ama bu geliştirilemeyecek bir şey değil. 1. sınıfta sabunlarım hiç iyi olmuyordu diye üzülüyordum ama sonrasında klinik diş hekimliği adına bunun çok da önemli olmadığını gördüm ve kendimi geliştirebildim.
Kimler bu bölümü sevebilir?
Toplumun her kesiminden insanla iletişim kurma becerisi yüksek, insanlarla uğraşmayı seven, yeni şeyler ortaya çıkarmayı seven, detayları görebilen (çünkü çok küçük bir alanda çalışıyoruz ve mm’lerin bile çok önemli olduğu bir meslek.), biraz da el becerisi var ve o tarz şeylerle uğraşmayı seviyorsa, diş hekimliği bence insanı mesleki anlamda tatmin edebilecek bi dal.
Mezun olduktan sonra nasıl bir yol izleniyor? İş imkanları neler?
Mezun olduktan sonra çok fazla imkan mevcut. Uzmanlık düşünebilirsin, bunun için şu anda en mantıklı olanı DUS. Uzmanlık sınavına hazırlanıp istediğin bir branşta uzmanlaşabilirsin. Özel kliniklerde çalışabilirsin. Devlet atamalarına başvurup devlet hastaneleri veya ağız diş sağlığı merkezlerinde çalışabilirsin. Tabi her ne kadar DUS geldikten sonra popülerliğini yitirse ve artık çok sayıda üniversite kontenjan açmasa doktora yapma imkanı da mevcut.
Üniversitende bu bölümü seçeceklere ne tavsiye edersin?
Sizi öğrencilik olarak ciddi anlamda yoracak bir bölüm diş hekimliği. O yüzden gerçekten çok isteyerek gelmeniz ve stajlarda başınıza gelebilecek her şeye hazırlıklı olmanız gerekiyor. Çünkü bazı stajlarda cidden aksilikler peşinizi bırakmayabiliyor. Çok değişik insanlar görüyorsun bunların hepsiyle baş edebilecek potansiyelinizin olması gerekiyor. Toplumun her kesiminden insanla iletişim kurabilmek ve onların sorularını onların anlayabileceği şekilde cevaplayabilmek çok önemli. Hastanın gözünde onun sorularına cevap verebildiğiniz kadar, can acıtmadığınız kadar doktorsunuz. En azından ÇAPA’da böyleydi durum… Dışarıda beklentiler biraz daha yüksek:)
İstanbul Üniversitesi’nde öğrencilik hakkında kısaca bilgi verebilir misin?
İstanbul Üniversitesinde Diş Hekimliği size pratik anlamda çok fazla şey katacaktır çünkü staj puanları ciddi anlamda yüksek bunları yetiştirebilmeniz için de çok hasta görüyorsunuz ve otomatikman çok tecrübeyle mezun oluyorsunuz. Teknik anlamda yetersizlikleri olan bir okul olduğu için tedavileri zor koşullar altında yapmayı öğreniyorsunuz bu nedenle dışarı çıktığınızda başınıza gelebilecek zorluklarla baş edebilme yetiniz daha da artıyor. Ama teorik anlamda çok olumlu şeyler söyleyemeyeceğim, biraz yetersiz ne yazık ki.
3 thoughts on “Üniversite Bölümleri: Diş Hekimliği”
Değerli paylaşımlarınızdan ötürü teşekkürler. Severek okuyorum yazılarınızı
Zor bir bölüm ama bir o kadarda zevkli bence.
Eczacılıktan sonra ikinci iyi para kazandıran bir bölüm diyebilirim diş hekimliği için.