Müziğin Dinlendirici Etkisi
Zihnimizi rahatlatmak, hayatın temposundan bir nebze olsun uzaklaşmak istiyorsak bunun çok basit bir yolu var: Müzik dinlemek. Müzik dinleyerek kendimizi tedirgin edecek düşüncelerden uzaklaşabiliriz. Sınav için günlerce çalışıp son zamanlarda hiçbir şey bilmediğimizi düşünmek ya da yapamayacağım hissine kapılmak beynimizin bize oynadığı bir oyundur. Bu oyunu durdurmak bize düşer. Böyle durumlarda olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak enstrümantal parçalarla çoğu zaman mümkün olur.
Bir eşyamız bozulduğunda ya onu kalkıp çöpe atarız ya da onu onarmanın bir yolunu buluruz. Hayatımız boyunca verdiğimiz uğraşlarda ise yorulduğumuz zaman bu uğraşı kalkıp çöpe atmak bizim için bir yol olmamalı. Verdiğimiz emeklerin karşılığının bize geleceğine inanarak devam etmeli ve yorulduğumuz zaman sadece kendimize vakit ayırmalıyız.
Doğanın sesi bile bizim için dinlendirici etkisi hiç bitmeyen bir müzik olabilir. Konuyla alakalı Aldous Huxley’in sözüne göre: ” İnsanın tüm evrende kesin olarak düzeltebileceği tek bir şey vardır: “KENDİSİ.” Her anımızda bizimle olan müzikler performansımızı ve motivasyonumuzu da arttırırlar.
Aslında müziğin çok fazla yararı varken müziği sadece eğlence olarak görmek yanlış olacaktır. Mesela koşucuların tempolu bir müzikle daha iyi adapte olarak işe olan dayanıklıklarının arttığı görülmüştür. Yani müzik aynı zamanda iyi bir motivasyon kaynağıdır. Biz farkında olmasak da bulunduğumuz her mekânda çalan müzikler bizi mutlu eder. Alışveriş merkezlerinde , kafelerde ve daha birçok yerde bizi dinlendirirler. Dinlenmenin bu kadar kolay yolu varken hâlâ neden duruyorsun? Bir müzik aç ve ruhunu dinlendir. Müzik ruhun gıdasıdır.
Merve İnan
19.05.2022