Güne Erken Başlamanın Faydaları
Birçoğumuz sabahları erken kalkmakta zorlanıyoruz. Sıcacık yataktan çıkmak istemiyoruz, alarmları erteliyoruz. Sonuç olarak geç kalıyoruz, kahvaltı yapamıyoruz, koştur koştur evden çıkmak zorunda kalıyoruz ve yeni başlayan güne hoş olmayan bir şekilde başlıyoruz. Üstelik bir de otobüsü kaçırdıysak daha sabahtan sinirlerimiz geriliyor. Bir de benim gibi mükemmeliyetçi biriyseniz gününüzün kötü başlaması sizin için de bir uğursuzluk olsa gerek.
Peki, gel gelelim bu durum için ne yapacağız?
Bu noktada erken kalkmakta zorlanmamızın asıl nedenine odaklanalım. Birinci asıl neden birçoğumuzun geç yatmasından kaynaklanıyor. Geç uykuya daldığımızdan dolayı vücudumuz yeterli uykuyu alamıyor ve zihnimiz yeni güne hazır olmadan uyanmamız gerekiyor. Bunun için yetişkinler için olan günlük 7-8 saat uykuyu sağlayacak şekilde uyku saatlerimizi düzenlemeliyiz. İkinci asıl neden ise tamamen hormonal bir döngü ile alakalı, bizi uykuda tutmaya çalışan hormonlar ilk uyanma anında çok baskın oluyor. Bu yüzden inanılmaz seviyede bir yatakta kalma arzusu oluşuyor.
Özellikle bu soğuk ve karanlık kış sabahlarında bu durumun yaşanması daha muhtemel. Hatta bunun bilimsel bir adı da var. Klinomani: yataktan çıkmama isteği. Bu zamanlarda hava halen karanlık olduğundan melatonin hormonu vücuda uykuda kalma sinyali verir. Tam tersi etkiye sahip diğer hormonumuz kortizoldür. Bu hormon uyanmadan hemen önce en üst seviyeye çıkar ve vücudumuza uyanma sinyali verir. Hormonlar görevini yaptı sıra bizde alarmı duyar duymaz çok hevesli bir şekilde yataktan zıplayıp güne hazırlanmalıyız. Burada güçlü ve iradeli olmalıyız ki yatağa geri dönmeyelim.
ERKEN KALKARSAK BİZE NE GİBİ FAYDALARI OLUR?
Erken kalkmakta burada kast edilen 05.00-06.00 sularında, size uygun zamanı seçmeniz doğru olucaktır.
1) Erken kalktığınızda vücudunuz doğanın ritmine uyum sağlar.
Kuşların sesini duyacaksınız, şu sıralar bu saatlerde karanlık da olsa yazın güneşle uyanabilirsiniz.
2) Gün boyu zinde olursunuz.
Bunu fark ediceğinizden eminim herkes uykulu uykulu gezerken siz çok daha enerjik, üretken bir durumda olabilirsiniz.
3) Her şeye vaktinizi olur.
Güne erken başladığınızdan sabahın o saatinde gününüzü planlama avantajına sahip olucaksınız. Bu sayede her şeyi düşünmüş, yapıcaklarınızı planlamış olucaksınız. Her şey bir düzen içerisinde olucak. Bu size inanılmaz bir zihinsel rahatlama vericek. Dahası kendinize daha fazla zaman ayırabiliceksiniz. Sonucunda erteleme hastalığından kurtulabilirsiniz.
4) Depresyon riskiniz azalır.
Çığ gibi biriken işleriniz birikmesinden stresleniyor olabilirsiniz. Doğru zaman yönetimi ile kafanız çok daha rahat edicek.
5) Sağlıklı bir vücudunuz olur.
Artık vücudunuz mükemmel bir uyku düzenine sahiptir. Uyku düzeninizi alışkanlık haline getirmeniz bu noktada önemli, kolay bir iş değildir. Bazı şeylerin alışkanlık haline gelebilmesi için belli bir süre gerekir. Bu düzeni en az 40 gün sağlamaya çalışın. Biyolojik saatiniz buna zamanla alışıcak ve artık kendi kendinize bile kalkmaya başlıcaksınız. Bunun sonunda diğer insanların aksine çok daha sağlıklı bir zihne çok daha sağlıklı bir vücuda sahip olacaksınız.
Tamam şimdi günü planladınız her şey hazır işe, okula gitmenize daha 1 saatten fazla var diyelim. Keyfinizce besleyici bir kahvaltı yapabilirsiniz. Rahat rahat üzerinizi giyip güzelce hazırlanabilirsiniz. İşinize giderken hiçbir şeyiniz eksik olmayacaktır, çünkü düşünecek oldukça vaktiniz vardır.
Araştırmaların gösterdiği diğer faydalar ise:
-Yaratıcılığınız artar.
-Dikkat (konsantrasyon becerisi) becerileriniz gelişir şeklindedir.
Buğra Taş
25.12.2022