inekle Kütüphane-Nisan Ayı

Merhabalar inekle Blog Okuyucuları. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Mert Turhan Güçlü. Bana ilham veren zevkle okuduğum beş kitabı “İnekle Kütüphane-Nisan Ayı” başlığı altında sizinle paylaşmak istedim. Hazırsanız, başlayalım.

1. İrade Terbiyesi

image 13

Yazarımız Jules Payot, karakter eğitiminin önemini kitap boyunca bize aktarıyor. Mutlak başarı için irade eğitiminin şart olduğunu ve irademizi nasıl eğitebileceğimizden bahsediyor. Yazarımıza göre irade terbiyesinde en önemli etkenlerden biri de tefekkürdür. Tefekkür sadece düşünme değil, düşünme ile birlikte nefse hakim olma, erdemli kararlar alma, kelimelerle düşünüp hakikate ulaşmaktır. İrade Terbiyesi, Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in mutlaka her gencin kitaplığında olması gerektiğini söylediği kitaplardan biridir.

2. Fahrenheit 451

image 14

 Öncelikle kitabın adını açıklamakla başlayalım. Fahrenheit 451 nedir? “Kitap kağıtlarının tutuştuğu ısı derecesidir.” 

Kitap 1952 yılında yayımlanıyor. O yıllarda kitap bilim kurgu türünde yazılmış. Yanmayan evlerin olduğu, son sürat giden böceklerin olduğu, teknolojinin çok ilerlediği bir zamana doğru bir yolculuğa çıkalım. Burada en büyük görev ise itfaiyecilere düşüyor. Tezatlıkta burada devreye giriyor. İtfaiyeciler yangınları söndürmek için değil yangın çıkarmak için görev alıyorlar. Kitapları, şiirleri ve yazılı metinleri yaktıkları bir distopya. Üzerinde çok düşünülerek okunması gereken bir başyapıt.

3. Cesur Yeni Dünya

image 15

Distopyaların atası olarak görülen bir eserdir, Cesur Yeni Dünya.

Mutsuzluğun insanın aklına bile gelmemesi için Soma adlı bir hap aracılığıyla mutsuzluk, kötülük, hastalık gibi şeylerin düşüncesinin bile ortadan kalktığı bir Cesur Yeni Dünya. Kötü düşünceler yok, kaos yok, hasta olmak yok. Huxley’in dünyası insanların doğduğu büyüdüğü ve belirli toplumsal rollere uyacak şekilde programlandığı fütüristik bir dünyada geçiyor.

Ancak romanın ana kahramanı Bernard Max toplumun geri kalanından farklıdır. Çevresindeki dünyadan hoşnutsuzdur. Hep mutlu olmak, mutsuzluk gerçeğini değiştirmez. Hep sağlıklı olmak, hasta olmak gerçeğini değiştirmez. Ana karakter üzerinden pek çok çıkarım yapılacak bir eser.

4. Kürk Mantolu Madonna 

image 16

Baştan söylemek gerekirse eserimiz trajedik bir aşk romanıdır. Raif bey; insanların onu ötekileştirdiği dünyada kimseye aldırış etmeden yaşamaya devam ediyordu. En ufak bir problemde insanlar onu suçluyor, ona yükleniyordu. İnsanlar onun sessiz kaldığını düşünüyordu. Bir nebzede olsa haklılardı, konuşmuyordu. İnsanlara anlatamadıklarını siyah kaplı defterinde haykırmıştı. Bir sanat sergisinde gördüğü fotoğrafa uzun uzun bakarken, hayatının aşkını bulması, sevdiği insanın mücadelesi bu defterde yazıyordu.

Eserimiz Türk edebiyatında en çok okunan eserlerden biridir. 

5. Küçük Prens

image 17

Kitapta küçüklerin hayal dünyasının genişliğiyle büyüklerin akıllarının statik çalışmasının savaşı var. Büyüdükçe bazı şeylerin önemini kaybediyoruz. Para kazanmak için sağlığımızı kaybediyoruz, büyüyoruz.  Büyüyünce sağlığımızı kazanmak için para harcıyoruz. Eserde de dediği gibi önemli olan gözümüzle baktığımız şeylere bir de yüreğimizle bakmayı öğrenebilmek. Mantığımızla anlayamadığımız şeylere duygularımızı katabilmek. Yazımı bitirirken her insanın, her yaşta okumasını tavsiye ettiğim bir eserdir, Küçük Prens.

Bir sonraki inekle Kütüphane yazısında görüşmek üzere sevgili inekle blog okuyucuları. Esen kalın.

Mert Turhan Güçlü

image 18

06.04.2023

Leave a Comment