inekle Kütüphane–Aralık Ayı
Sevgili inekle Blog Okuyucuları, selam! Ben inekle öğretmenlerinden Beyza. Bu ayki kütüphane serimizde içinde bulunduğum andan alıp kendi zamanına sürükleyen kitaplardan bahsedeceğim.
1. Körlük – Jose Saramago
Nobel ödüllü Portekizli yazar José Saramago 1995 tarihinde yazdığı “Körlük” adlı kitabında, toplumun bir salgın hastalık sonucu kitleler halinde kör olması üzerine kurulu bir distopyayı ele alır. Yazar, toplumun çöküşünü ve bireylerin nasıl bir araya gelip ahlaki değerlerini kaybettiklerini çok akıcı bir şekilde anlatıyor. Salgın sonucu toplumun içindeki dayanışmanın nasıl yok olduğunu ve insanların çaresizlik karşısında nasıl vahşi bir hal aldıklarını gözler önüne seriyor. Pandemi sonrasında okuduğum bu kitap beni çok etkiledi. İnsan doğasının derinliklerini sorgulayan ve okuyucuyu düşünmeye teşvik eden bu eseri herkesin okumasını tavsiye ederim.
2. İki Şehrin Hikayesi – Charles Dickens
Charles Dickens’ın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen bu kitap etkileyici bir tarihi romandır. Suçsuz yere Paris’teki bir hapishanede 18 yılını geçiren Dr. Manette, eski bir dostunun yardımı ile kurtulur. Bu kitapta, Londra’ya dönüşü sırasında tesadüfen tanıştıkları bir Fransız olan Charles Darnay ile kızının yapacakları evlilik ve bunun ardından meydana gelen Fransız İhtilali’nin hayatlarına etkileri anlatılır. Zamanın getirdiği zorlukları, aşkı, fedakarlığı ve insanlık hallerini dokunaklı bir şekilde işleyen bu kitabı okurken bir film izliyormuş gibi hissedeceksiniz.
3- Uğultulu Tepeler – Emily Brontë
İngiliz edebiyatının klasikleri arasında yer alan bu kitap, duygu yoğunluğu ve karanlık atmosferiyle dikkat çekiyor. 19. yüzyılın başlarında geçen romanda, Heathcliff adlı bir evlatlık çocuk ile üvey kardeşi Catherine arasındaki sancılı aşk hikayesi anlatılıyor. Emily Brontë bu kitabında karakterlerin iç dünyasını ve duygusal karmaşıklıklarını ustalıkla işlemiş. Okuyucuyu derin bir duygusal deneyime sürüklüyor.
Bu kitabı okurken ilk başta çok zorlanmıştım. Ama okudukça kitap daha çok içine çekiyor. Bazı kitaplar öyledir. Biraz zaman vermek gerekir. İnsan doğasının karmaşıklığını oldukça gözlemlediğimiz bu kitaba da bir şans verebilirsiniz.
4- Küçük Kadınlar – Louisa May Alcott
Louisa May Alcott tarafından yazılan bu eser zamansız bir klasik olarak anılıyor. Bu kitap, dört kız kardeşin (Meg, Jo, Beth ve Amy) ergenlik, aşk ve aile bağlarının İç Savaş dönemindeki zorlukları ve sevinçleri ile mücadele ederken reşit olma yolculuğunu anlatıyor. Alcott’un kadınlarla ilgili toplumsal beklentiler üzerine düşüncelerini de içeren bu roman, evrensel çekiciliği ile her yaştan okuyucuda yankı uyandırarak onlara kendi yollarını bulma konusunda ilham veriyor. Bu kitabı okurken çok keyif alacaksınız.
5- İçimdeki Müzik- Sharon M. Draper
Bu kitap, Serebral Palsi hastası Melody’nin hayatını ele alıyor. Baş kahramanımız Melody, ailesi tarafından oldukça desteklenen hayata dört elle sarılmayı başaran zeki bir kızdır. Ailesi onun oldukça kuvvetli bir fotografik hafızası olduğunu keşfetmiştir. Her şeyi hafızasına kaydeden Melody, ailesinin desteği ile müzik yapmaya başlar. Hayatının devamında da müziğe ilgi duyar. Onun mücadelesini herkesin okuması gerek.
Siz de herkesin okumasını düşündüğünüz kitapları yorumlarda paylaşabilirsiniz. Keyifli okumalar! 😊
Beyza Özcan
15.12.2023