Ders Çalışırken Verimimizi Nasıl Artırabiliriz?

Merhaba, bu ay inekle Blog’ta bu konuyu ele almak istedik. Çünkü uzunca bir yaz tatili sonrasında okullarımız başladı ve bunun üzerinden belli bir zaman geçti. Hatta kış dönemleri geldi. Hâliyle ders çalışırken zaman zaman verimimizin düştüğü o eski yaz günlerini özlediğimiz zamanlar çoğalmaya başladı.

Aslında verim dediğimiz kavram bir sürü alt başlıktan etkilenmektedir. Temel anlamda en önemli etkileyenlerinden birisini ele alacak olursak bu başlığımızın altında odaklanmayı ve odaklanma sorunlarına çözümleri ele almamız daha doğru olacaktır.

Odaklanma adını verdiğimiz kavram bizim herhangi bir iş, olay, duruma karşı ne kadar süre dış uyaranlardan etkilenmeden zihnimizi, dikkatimizi toparlayabildiğimizi göstermektedir. Odaklanma birçok faktöre bağlı olarak artıp azalabilir. Eğer odaklanma sorunlarımız var ise ele aldığımız iş karşısında uzun süreler boyunca çalışamayız, zihnimiz bizi sürekli olarak arka planda farklı işlerle veya durumlarla meşgul eder. Buna benzer bir durumumuz var ise odaklanmayı artıran bazı yiyecekleri veya aktiviteleri tercih edebiliriz. Bunlara birazcık değinerek sizlere odaklanma problemleri yaşıyorsanız eğer çözüm sunabilmeyi çok isteriz.

  • Ders çalışırken yeşil çay içmeyi tercih edebilirsiniz.

Yeşil çay içerdiği Kafein ve Teanin maddesi ile odaklanmamızı artırmamıza yardımcı olmaktadır. Kafein zaten bilinen bir madde olarak odaklanma ve uyanık kalmayı sağlamaktadır. Teanin ise zihnimizi daha efektif kullanmamızı sağlar, sakinlik oluşturur.

  • Ders çalışırken kahve içmeyi tercih edebilirsiniz.

Kahve de içerdiği kafein maddesi nedeniyle yeşil çay gibi etki gösterecektir.

  • Ders çalışırken kuruyemiş yemeyi tercih edebilirsiniz.

Kuruyemişler de içerdikleri antioksidanlar ve E vitaminleri sayesinde odaklanmamıza yardımcı olmakta aynı zamanda zaman içerisinde azalan bilişsel aktivitenin tekrardan artmasını sağlamaktadırlar.

  • Ders çalışırken yaban mersini yemeyi tercih edebilirsiniz.

Yaban mersinleri de içerdikleri antioksidanlar nedeniyle kuruyemişler gibi etki gösterecektirler.

  • Ders çalışırken avokado yemeyi tercih edebilirsiniz.

Avokado özellikle beyin ve kalbe giden kan akımlarını etkileyerek zihinsel aktiviteler üzerinden etki göstermektedir.

  • Eğer canınız tatlı çektiyse ders çalışırken bitter çikolata yemelisiniz.

Çünkü bitter çikolata az miktarda da olsa kafein içerir ve odaklanmamız yardımcı olur. Ayrıca içerdiği magnezyum sayesinde stresimizin azalmasına yardımcı olur. Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan Endorfin ve serotonin salınımını uyarır.

Çok fazla bir şeyler yemenin ve dolu bir mideye sahip olmanın da odaklanma ve zihinsel aktiviteler üzerinde azaltıcı yönde, kötü bir etkiye sahip olduğunu unutmayalım! Kararlı ölçüde kullanmaya dikkat edelim!

Eğer odaklanma problemlerimiz devam ediyorsa kitap okumak, belli bir hobi ile uğraşmak, yap-boz yapmak gibi aktivitelerle de ilgilenebiliriz.

inekle Blog’taki bilgilendirici yazımız bu şekildeydi. Eğer ders çalışmak anlamında sıkıntılar yaşıyorsanız belli bir program ve derslerin düzenli takibi için inekle’deki öğretmenlerimizle iletişime geçmekten çekinmeyin. Okuduğunuz için teşekkürler.

Aziz Cihan Acar

13.12.2023

Leave a Comment