Hukuk Mezunları Hangi Meslekleri Seçebilir
Merhaba sevgili inekle Okuyucuları. Bugün benim de dâhil olduğum ve çoğu kişinin bilmediği bir konudan bahsedeceğim. Hukuk alanında 2 yıl geçirmiş biri olarak bölümümden mezun olduğumda sadece avukat, savcı ya da hakim olabileceğimi sanıyordum. Bu düşüncem okulumda yapılan bir seminerle değişti. Seminerde gelecekte olabileceğimiz meslekleri icra eden insanlar bulunuyordu ve öğrendiğim bilgileri sizinle de paylaşmak istedim.
HUKUK OKUYORSAM NE OLABİLİRİM?
1. Seçenek: Avukat
Çoğu hukuk mezunu, avukat olarak çalışmalarına devam ediyor. Avukatlık tek bir konu üzerinden ilerlemiyor. Miras, aile, boşanma, deniz hukuku, kişisel haklar, borçlar, ticaret dahil olmak üzere hayatımızın her alanından hukuki konulara ayrılıyor. Bir avukat seçtiği konu üzerinde yüksek lisans ve dava alımlarını yapabiliyor. Kendinizi hangi alana yakın hissediyorsanız o alana yönelebilirsiniz. Bunun için bir zorlama bulunmuyor.
2. Seçenek: Hakim
Medeni hukuk ilkelerine bağlı olarak kararlar veren meslek seçimimiz ise hakimlik. Eğer hakimlik yapmak istiyorsanız hukuk bilgileriniz her an taze olmalı ve aynı zamanda okuldaki kitaplarınızı da atmamanız gerekiyor. Her an kurul kararıyla ve bazen de hakime tanınan hukuki aralarla karar vermek size kalabiliyor. Birçok davayla ilgilenmek istiyorsanız ve okumayı seviyorsanız hakimlik tam da size göre.
3. Seçenek: Savcılık
Dosyalardan daha çok ben suçun işlendiği alanı görüp araştırmak istiyorum diyorsanız. Evet, doğru seçimi yaptınız. Belki dosya incelemeleri hakimden az fakat araştırmalar az değil..
4. Seçenek: Noterlik
Tüzel(çok detaya girmeden devlet ya da resmi kurumlar diyebiliriz) ve kişiler arasında yapılan işlemleri hukuki dayanağa bağlar ve evraklara resmiyet kazandırırlar. Alım-satım, borç ödemeleri, evrak tamamlama gibi işler de noterlere kalıyor.
5. Seçenek: Akademisyenlik
Üniversite hayatından vazgeçmek istemiyorum, tatillerim belli olsun, öğrencilerle zaman geöirmeyi seviyorum ve bilgilerim taze kalsn istiyorsanız yüksek lisansınızı yapıp akademisyenliğe yönelebilirsiniz.
6. Seçenek: Kaymakamlık
Ben bölümümü herkes gibi kullanmak istemiyorum ve yeni bir alan yaratıp devlette görev yapmak istiyorum diyenlerin mesleği de kaymakamlık. Resmi işler ve statüsel saygınlık dahilinde siyasal bir meslek seçimi için ideal bir meslek.
7. Seçenek: İcra Müdürlüğü
Devlet ya da kişiler arasındaki maddi dengeyi sağlayıp borçları ortadan kaldırmak istiyorsanız da bu meslek seçimi en doğru olan olacaktır. Maddi işlemler, insanlarla ilişkileri dengede tutmanız gerekecektir.
8. Seçenek: Danışmanlık & Hukuk Müşavirliği
Hukuk insana rahat ve güven içerisinde bir yaşam vaad eder. Kendinizi ifade edemediğiniz ve ne yapacağınızı bilemediğiniz anda gitmeniz gereken yer danışmanlık hizmetidir. Hukuk müşaviri ise şirket veya kamu kurumuna, hükümet düzenlemeleri, sözleşmeler ve vergi gibi iş faaliyetleri ile ilgili yasal konularda tavsiyede bulunur.
Bunlara ekleyebileceğim birçok meslek grubu daha var aslında.Yöneticilik, banka avukatlığı, uluslarası anlaşmalar için hukuki alanda yardımlar ve nicesi. Anlayacağımız üzere eğer hukuk alanını seçmek istiyorsanız kendi içi dahil olmak üzere birçok meslek aralığına sahip.Umarım sizin için de bilgilendirici olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür ederim. 😊
Yağmur Bostan
25.02.2024