Tıp Fakültesiyle İlgili Bilinmeyen Detaylar
Doktora şiddet olayların gündemden düşmediği şu günlerde sizlere bir doktorun nasıl yetiştiği hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu yazımda tıp fakültesi kaç yıldır? Eğitim şekli nasıldır? Sınav sistemi nasıldır? Tıp fakültesini bitirdikten sonra uzmanlık nasıl oluyor? Bunlar ve daha pek çok sorunun cevabını bulabileceğiniz bir yazı olacaktır.
Tıp Fakültesi Nasıl Kazanılır?
Tıp fakültesi YKS sınavında ilk 15.000-20.000 sıralaya sahip öğrencilerinin tercih ettiği bir bölümdür. Özel üniversitelerde bu sıralama 25.000-30.000 e kadar yükseliyor. Tıp fakültesini kazanan bu öğrenciler 6 yıl sürecek olan bir eğitime başlarlar. Bu 6 yılın ilk 3 yılında temel bilimler dersleri anlatılır. Bu derslere örnek vermek gerekirse: anatomi, fizyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji, farmakoloji…
1.Sınıfta insan anatomisi ve biyokimyanın daha ağırlıklı olduğu bir ders programı vardır. 2. Sınıfta öğrenilen derslerin üzerine fizyoloji ve mikrobiyoloji eklenir. Yani 2 yıl boyunca insan vücudu ve işleyişi hakkında eğitimler verilir. Kemikler, kaslar, enzimler, virüsler, immünoloji vs. öğretilir. 3. Sınıfta normal yapıyı öğrenmiş olan öğrencilere patoloji anlatılır.
Patoloji eğitiminin yanında da farmakoloji eğitimi de verilir. Bu ilk 3 yılda sınavlar komite şeklinde yapılır. Her komite ortalama 5-6 hafta sürer. Diğer fakültelerden farklı olarak tıp fakültesinde dersten kalma diye bir şey yoktur. Yılsonunda girmiş olduğunuz komitelerin ortalaması geçme notunun altında kalırsa bütünleme sınavına girilir. Eğer bu sınavdan da geçilemezse sınıf tekrarı yapılır.
Tıp Fakültesi Sınıfları
İlk 3 yılı başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra artık klinik dersler başlar. Hem okulda hem hastanede olmaya başlarlar. Artık stajyer doktor olurlar. 4. sınıfta genel cerrahi, kadın doğum, pediatri, dahiliye gibi tıbbın temel taşı olan stajlar verilir. Bu stajların ortalama süresi 2 aydır. Her staj 2 ay sürer ve her stajın sonunda yazılı, sözlü ve hasta başı sınavı olurlar.
Bu stajlarda hem okulda derslere girerler hem de hastanede görev yerlerinde bulunurlar. Hatta nöbet bile tutarlar. 5. sınıfta daha küçük stajlar olur. Bu stajlar: kardiyoloji, göz, anestezi, göğüs hastalıkları, nöroloji… Tüm bu stajlardan geçtikten sonra son sınıf olurlar. Artık intörn doktordurlar. İntörn doktorlar hastanedeki neredeyse her işi yaparlar.
Uzman doktorlarla poliklinik yapmaktan pansumana kadar her iş intörnlerin omuzlarındadır. İntörn doktorlar eskiden asgari ücretin 1/3 ü kadar para alıyorlardı. Yeni yapılan açıklamayla asgari ücret tutarında para alacakları açıklandı. 1 yıl süren intörnlük sürecinden sonra mezun olurlar. Tıp fakültesi 6 yıldır ve belkide okunulabilecek en zor bölümdür.
Özel ders talebiniz mi var? Sitemize göz atarak detayları öğrenin.