Benimle Oynar Mısın?

‘’Kuşlar uçar, balıklar yüzer ve çocuklar oyun oynar.’’
Garry Landreth

Merhaba sevgili inekle Blog okurları, çocuklar ve içindeki çocuğa sahip çıkanlar!

Oyunun çocuklar için önemini anlatan harika bir söz! Sevgili yetişkinler, çocukluğunuzu hatırlıyor musunuz? Dünya nasıl görünüyordu sizlere? Herkes farklı bir çocukluk geçirmiştir tabii ama dünyanın en ciddi meselesi bile çocukken oyun gibi gelir. Aslında ne güzel bir zihin koruma yöntemi, öyle değil mi? Küçücüksünüz ve bu aşırı ciddi olaylarla baş edecek psikolojik dayanıklılığa sahip değilsiniz. Ama zihniniz sizin yerinize eğlenceli bir şeyler buluyor. Fakat bazen yetişkinlerden sırf oyun oynadığımız, hayal kurduğumuz için azar işittiğimiz de olmuştur. Toplumlar neden çocukları şimdiye kadar tam olarak anlayamamış ki, basit bir denklem diye düşündüğüm oluyor bazen. Fakat yakın tarihe baktığımızda şu an hayatta olan insanların türlü siyasi olaylara maruz kaldığını, sorunlar yaşadığını ve ‘normal’ bir yaşam sürmediğini görebiliyoruz.

çocuk çok Renkli El Boyası

Buna bir de bilinçsiz ebeveynlik, evlilik için herhangi bir şart aranmayışı vs. eklendiği zaman bırakın oyunu ve çocukları anlamayı , yaşadığımıza şükreder duruma geliyoruz. Fakat size iyi bir haberim var, her ne kadar hastalıklar, ekonomik sıkıntılar, hayat şartları bizi zorlamaya devam etse de artık müthiş bir bilgi çağındayız. Bir çocuk ne yapar, çocuklarla nasıl iletişim kurulur, çocuklar ve hatta içimizdeki çocuklar bizden ne bekler sorularına doğru yanıtlar bulabileceğimiz birçok kaynağa erişme imkanımız mevcut. Ve hatta size bir iyi haber daha! Çocuklarla veya tek başınıza oyun oynamak için mağazalarda gördüğünüz bin bir çeşit oyuncağa sahip olmak zorunda değilsiniz. Hatta uzmanlar tek bir amaca yönelik, spesifik oyuncaklardan ziyade birçok nesneye dönüşebilen, benzetilebilen ve yaratıcılığı destekleyen oyuncakları öneriyor.

Kuru Yapraklarla Oynayan çocukların Fotoğrafı

Resim çizmek, şarkı söylemek, kağıttan uçak yapmak belki, kumdan şekiller çıkarmak bunlardan yalnızca birkaçı. Sevgili ebeveynler, bu yazımda dünya oyun günü vesilesiyle sizlere çocuklarınızın geleceğin yetişkinleri olduğunu ve her yaşın kendine göre gereklilikleri olduğunu hatırlatmak istedim. Oyun gibi… Unutmayın ki sizlerin de içinde minik, belki istediği oyunu oynayamamış çocuklar var. Her yaşın gereklilikleri olduğundan bahsetmiştim, insanoğlu için eğlence her yaşta bir gereklilik. Bunun için oldukça uzun vakitlere de ihtiyacımız yok. Ne demiş Behçet Necatigil;

adam, aile, anne içeren Ücretsiz stok fotoğraf


‘Siz geniş zamanlar umuyordunuz
Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek.’


Oysa kısacık bir mutluluk değiştirebilir günümüzü. Kendinizi ve çocukları ihmal etmeyin,
sağlıcakla kalın!


İşte sizin için bir şarkı: https://youtu.be/FCoMs2YMGOE

Nurşah Şırahane

18.12.2021