Bilingual (Çift Dilli) Olmak Nedir?
Merhaba sevgili okurlar, bu yazımda sizlere bilingual yani iki dilli olmanın bireyleri nasıl etkilediğinden bahsetmek istiyorum. Özellikle üniversite dönemlerinde hemen hemen herkes yeni bir dil öğrenip kendini geliştirmeyi hedeflese de çoğumuz dil öğrenme serüvenimizi yarıda bırakıyoruz. Peki ya biraz zorlu olan bu serüveni bırakmayıp yeni bir dil öğrendiğimizde ne gibi değişiklikler olur?
Araştırmalara göre bilingual kişilerin beyinleri iki farklı dil arasında geçiş yaptığı için daha esnek ve aktif bir yapıya sahip oluyor. Sürekli iki farklı dil arasında geçiş yapan ve farklı dil bilgisi kurallarına hâkim olan beyin bir süre sonra matematiksel ifadeleri anlamada ve kelime problemlerini çözmede hız kazanıyor. Bu sayede aktifliğini uzun yıllar kaybetmeyen beyin tek dilli (monolingual) olan beyinlere göre daha geç hafıza kaybı ve Alzheimer hastalıklarıyla karşılaşma olasılığına sahip. Ayrıca beyin hali hazırda bildiği dillerin yapısını çözümlediği için bu dillere yapı olarak benzeyen yeni diller öğrenmek de daha kolay hale geliyor. Yani dil öğrendikçe diğer dilleri öğrenme süreci de hızlanmış olur.
Beynimize sağladığı bu katkılara ek olarak iki dilli olmak bizlere farklı kültürlerin, arkadaşlıkların ve çeşitli fırsatların kapılarını aralar. Böylece, farklı sektörlerde iş imkanlarına sahip olabilir, sosyal ağımızı genişletebiliriz. Öğrendiğimiz yeni dilimizle daha fazla insanla etkileşim kurup daha farklı kültürler tanıdığımızda ise sosyal becerilerimiz ve özgüvenimiz artar.
Tabii ki bahsettiğimiz tüm bu avantajlardan yararlanabilmek için bir dili öğrenmek yetmez, onu özümsemek de gerekir. Yani olabildiğince günlük hayatımıza söz konusu dili dahil etmeliyiz. Çünkü beynimiz sonradan öğrendiğimiz dil bilgisi kurallarını, cümle yapılarını ve kelimeleri unutmaya çok yatkın. Bu yüzden dil öğrenme sürecinde 4 temel beceriye (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) yer vermeyi unutmayalım. Dil öğrenmek bir süreçtir, size bu uzun serüveninizde başarılar diliyorum. 😊
Fatma Sıla Ay
15.11.2023